„Klubrádió
Reggeli gyors

Központi lesz a művészet

9/12/2019 12:27

| Szerző: Klubrádió

A színházak pórázon tartása ellen tüntetnek este a Madách téren. A jobboldalon is vannak olyanok, akiknek ez a kormánypolitika már sok.

2019. december 09. Reggeli gyors - részlet 19.12.09. Zubek Adrienn
13:22
00:00

Kezdenek visszajönni a hetvenes évek – mondják színházi szakemberek -köztük Mácsai Pál- a kormány terveiről. Mások, mint például Vidnyánszky Attila, nyugalomra intenek. Ismét mások tiltakozó akciót szerveznek hétfő estére a Madách térre.

A törvénytervezet szerint megszüntetnék a Nemzeti Kulturális Alapot, a helyébe egy Nemzeti Kulturális Tanács lépne, amelyet a miniszter vezet. Megszüntetnék a független színházak támogatását, a színigazgatók kinevezésénél pedig vétójoga lenne a tárcavezetőnek.

Zubek Adrienn, a Független Előadó-Művészeti Szövetség elnökségi tagja szerint a jobboldalon is vannak olyanok, akik körében ellenállást vált ki a tervezet, a profik látják, hogy ez nem fog működni. A művészetet nem lehet egy központból működtetni, illetve ideig-óráig lehet, csak nincs értelme, mert a közönségre nincs hatása.

Színházakat nem fognak megszüntetni – véli Zubek Adrienn, „csupán” pórázon tartanák azokat, az igazgatói székekben pedig olyanokat látnának szívesen, akik tudják, hogy mi az elvárás. A rendezők és főleg a színészek ugyanúgy kiszolgáltatottak, mint bármelyik munkavállaló.

A kormánynak azt kellene eldöntenie, hogy közfeladatnak tartja-e a kultúrát. Amennyiben igen, akkor azt finanszíroznia is kell.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.12.09. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor