„Klubrádió
A lényeg

A Magyar Teátrumi Társaság öt pontot javasol és optimista

8/12/2019 19:42

| Szerző: MTI/Klubrádió

Miközben egyre több művész tiltakozik a színházakat érintő törvénymódosítás ellen, a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság nyugalomra int, és egyeztetni szeretne.

A Magyar Teátrumi Társaság, a Vidéki Színházak Igazgatóinak Egyesülete, a Magyarországi Nemzetiségi Színházak Szövetsége, a Mozaik Művészegyesület, a Szabadtéri Színházak Szövetsége és a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében a magyar kulturális élet működése szabályozásának egyes területeit érintő jogszabály-módosításokkal kapcsolatban nyugalomra kérte a politika és a kultúra minden szereplőjét. Egyúttal hozzátették: szervezeteik készen állnak a kormánnyal és más színházi szervezetekkel folytatandó egyeztetésre.

    A érdekképviseleti szervezetek a jogszabály-alkotóknak öt szempont figyelembevételét fogalmazták meg:

  1. A magyar kulturális élet összességében nem kaphat kevesebb állami támogatást a jövőben, mint eddig, így a Nemzeti Kulturális Alap forrásai sem csökkenhetnek.
  2. A Nemzeti Kulturális Alap forrásainak elosztásában a magyar kulturális élet szereplőinek kell döntő szerepet biztosítani.
  3. Az önkormányzatok fenntartásában levő színházak finanszírozásáról az államnak és az önkormányzatoknak több évre előre meg kell állapodniuk. Az önkormányzatok, amennyiben vállalják, önállóan működtethetik a fenntartásukban levő színházat, színházakat. Ha erre nincs forrásuk, akkor több évre előre állapodjanak meg az állammal.
  4. A megállapodások nem térhetnek ki arra, hogy az önkormányzatok vagy az állam beleszóljon a színházak művészeti munkájába. A színházak vezetőinek megbízása és felmentése közös fenntartás esetén csak közös döntés alapján történhet.
  5. A független színházak nem kaphatnak kevesebb forrást, mint eddig.

Közleményükben kiemelték: Az elmúlt évek színházépület-felújításai, a magyar kultúrára fordított, egyre növekvő források, a tao-rendszer visszaéléseinek megszüntetése után a magyarországi színházi érdekképviseleti szervezetek abban bíznak, hogy a készülő jogszabály-módosítás jobb helyzetbe hozza a magyar kultúra intézményeit. 

Tüntetés a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért
 
Tüntetés a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért
 

Eközben a kormány tervezett lépése ellen a Független Előadóművészeti Szövetség petíciót indított az aHang.hu oldalon Petíció a kulturális élet szétverése ellen címmel, melyet már több tízezren írtak alá.
Hétfőn 18:00-tól a budapesti Madách téren Tüntetés a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért címmel lesz demonstráció.