„Klubrádió
Esti gyors

Gy. Németh az Újszínházról: vizsgálat indul az ügy miatt

9/12/2019 20:59

| Szerző: Klubrádió

Visszautasítja, hogy kriminalizálják a színházakat, és erre hivatkozva akarjon beleszólást az irányításukba az állam – mondta Gy. Németh Erzsébet kultúráért felelős főpolgármester-helyettes. Közölte: az Újszínház egyik tagját érintő vádak miatt vizsgálatot kezdeményezett.

2019. december 09. Esti gyors / részlet, Csizmadia Tibor (19.12.09.)
05:59
00:00

Arról kérdeztük, hogy a színházakat is érintő törvénymódosításról szakmai szervezetek egyeztettek a minisztériumban – Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság volt elnöke, az Egri Színház volt vezetője ugyanakkor az Esti gyorsban azt mondta: nem volt egyeztetés, ez így túlzás. A Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanácsnak kellett volna arról döntenie, hogy mennyi pénzt kapnak a színházak jövő évben. Az erről szóló előterjesztést megkapták a táncos és a zenei szervezetek, de a színháziak nem. Ott letették az asztalukra a törvénytervezetet – a hétfői változatát –, ők pedig azt mondták, hogy ezzel nem lehet komolyan foglalkozni, a Parlament ne vegye napirendjére. Fülöp Péter államtitkár-helyettes volt jelen ezen a tanácsülésen.

Ez az érdekegyeztető tanács egy véleményező szervezet, amelyről most gondolták először azt, hogy nem veszik eléggé komolyan. Annak örült, hogy a Nemzeti Kulturális Alap megszüntetése, kiürítése kikerült a törvénycsomagból. Gothár Péter elbocsátásáról is kérdeztük, szerinte az egyetem éthoszát kellett védeni, azt a szellemiséget, amelyet képvisel.

2019. december 09. Esti gyors / részlet, Gy. Németh Erzsébet (19.12.09.)
03:58
00:00

Ugyanebben a témában beszélt műsorunkban Gy. Németh Erzsébet: ő is ott volt az említett „nem egyeztetésen”. Közölte: az emberierőforrás-miniszter tanácsadó testülete szervezte ezt az eseményt, először vett részt, mint kultúráért felelős főpolgármester-helyettes. Neki is meglepő volt, de azzal értett egyet a többség, hogy mivel idő hiányában nem tudták véleményezni a kultúrtörvény tervezetét, így ne fogadja el az országgyűlés. Lesz-e ennek hatása? – kérdeztük a politikust, aki szerint eddig nem nagyon fordult elő olyan az orbáni rendszerben, hogy a miniszter tanácsadó testülete így döntsön  egy beterjesztett törvényjavaslatról.

A javaslat felháborító részének nevezte, hogy kriminalizálják a színházi életet, visszaélésekre hivatkozva akar beleszólást az állam. Ezt a leghatározottabban elutasítja, szerinte az önkormányzati vezetés és remélhetőleg minden színház elítéli az ilyen ügyeket, és ami történik, annak alaposan a végére jár.

Az Újszínházban is volt egy zaklatási vád; az érintett színész tagadta és felháborítónak nevezte az eljárást. Gy. Németh Erzsébet hétfőn írásban a felügyelőbizottság elnökénél vizsgálatot kezdeményezett. Erről értesítette a színház igazgatóját is; pénteken érdeklődött Dörner Györgynél, aki hétfőn válaszolt, annyit, hogy hivatalosan semmiről nem tud. A vizsgálat alapján mindennek ki kell derülnie, hogy volt-e zaklatás, ha igen, tudtak-e róla nem hivatalosan.

Címlapi kép: Gy. Németh Erzsébet/Facebook

Esti gyors
2019. december 9., hétfő 18.20
Műsorvezető: Szénási Sándor