„Klubrádió
A lényeg

Szövetséget hoztak létre az ellenzéki megyei jogú városok

9/12/2019 17:21

| Szerző: Klubrádió

Tíz ellenzéki vezetésű megyei jogú város polgármesterei kötöttek szövetséget - számolt be a szegedi Botka László Facebook-oldalán. Cél az önkormányzatok önállóságának védelme a kormánnyal szemben.

Botka László, Szeged, Csőzik László, Érd, Fekete Zsolt, Salgótarján, Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely, Mirkóczi Ádám, Eger, Nemény András, Szombathely, Péterffy Attila, Pécs, Pintér Tamás, Dunaújváros, Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya és Veres Pál, Miskolc polgármestere kötött szövetséget.

 
 megyei jogú városok ellenzéki polgármestereinek szövetsége (Facebook)
 

 

2019. december 09. A lényeg / részlet, Csőzik László (19.12.09.)
00:52
00:00
Mi az ellenzéki pártok és egy helyi szervezet által támogatott és Érden október 13-án megválasztott Csőzik Lászlót kérdeztük, aki elmondta: "Tízen úgy határoztunk, hogy szorosabbra fonjuk az együttműködést, úgy a Megyei Jogú Városok Szövetségében (MJVSZ) mint külön, a Szabad Városok Szövetségében, amely várhatóan januárban alakul meg."

Amellett álltak ki, hogy minden MJVSZ-ülés előtt konzultálnak, és közösen lépnek fel a kormányzati lépésekkel szemben, amelyek veszélyeztetik az önkormányzatok működését, autonómiáját, gazdálkodását. Cél, hogy színházügyben is legyen közös, markáns álláspont.

Nem látják még teljesen tisztán, hogy reagál a kormány erre a gyökeresen megváltozott helyzetre, de úgy látták, hogy megelőző jelleggel jó összefogni – mondta Csőzik László, aki 49,8 százalékot kapott, szemben a korábbi polgármester, a fideszes T. Mészáros András 40,61 százalékával.

A 2014-es önkormányzati választások után csak két városban, Szegeden és Salgótarjánban volt ellenzéki polgármester, ez a szám nőtt most tízre.

Címlapi kép: Botka László/Facebook