„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Lengyel László: Barát-ellenség felismerés folyik az önkormányzatoknál

12/11/2019 14:27

| Szerző: Klubrádió

Várható volt, hogy a választási győzelem után felkavaródik minden, az ellenzék igazán nem volt felkészülve sem programokkal, sem emberekkel.

2019. november 11. Reggeli gyors/Reggeli személy (2019. november 11., hétfő 09:00)
43:55
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre

Hihetetlen súllyal zuhantak a napi problémák az új önkormányzati vezetőkre, és nehéz új szakembereket találni. Főleg jegyzőket és olyanokat, akik értenek a költségvetés készítéséhez. Van persze tartós tudás a helyhatósági munkáról például Szegeden, vagy a XIII. kerületben, onnan lehetne segítséget kérni Lengyel László politológus szerint. Továbbá vannak olyan régebbi dolgozók, akiket a Fidesz tett a partvonalon kívülre, feltehetően közülük is szívesen munkába állnának sokan.

Ami biztosan nehezíti a helyzetet, az az, hogy a rendszer jelentősen megváltozott. A Fidesznél még a legtisztábbnak tűnő ügy is piszkos. Névre szabott szerződések, túlárazott ajánlatok között kell kiigazodni úgy, hogy közben követhetetlen a pénzmozgás, mert az álcázva, informális módon történt.

A helyzet olyan egy kicsit, mint a rendszerváltáskor volt, amikor tényleg kívülről érkeztek emberek, még olyan fontos pozíciókba is, mint például a köztársasági elnöké. Azonban a helyi társadalom előbb-utóbb a mellé áll, akit megválasztott és segít neki. Lásd Hódmezővásárhely példáját. Lengyel László szerint ez lesz Budapesten is. Előbukkan az eddig visszahúzódott értelmiség, amikor rájön, hogy övé az egész város. Egyébként ez Orbán Viktornak az egyik legnagyobb pofon, hogy látnia kell: a főváros már nem az övé, hanem másé. Persze keményen fog küzdeni, vitázni érte.

A miniszterelnöknek óriási csapás, hogy sokan dühösek lettek. Nem csak önkormányzati dolgozók, vezetők, kiskirályok, hanem egyszerű szavazók is. A választás után egy másik világra ébredtek. Világos, hogy ezt valaki náluk rontotta el, bűnbakot keresnek, és ezt Orbánban találják meg. Ahová elment a végén kampányolni, ott vesztett a Fidesz, a Borkai-ügyet súlyosan elrontotta, nem érzi már a választók hangulatát, csak repülőgépről nézi az országot. Azonban még mindig erős. A választás után szinte azonnal megmutatta, hogy nem csak az egész hatalmi apparátus van a kezében, de még megvan a kétharmada is. Polt Péterrel, Handó Tündével ezt bizonyította.

A győztes ellenzék előtt áll még egy nagy feladat. A pártközpontok ugyanis elkezdték szétrángatni a saját embereiket, hiszen nem pártok győztek, hanem emberek, akik mögött ott van a bizalom. A polgármesterek, önkormányzati képviselők megtehetik azt, amit Botka László, aki kilépett az MSZP-ből. Lengyel László viszont úgy véli, hogy külön-külön kisebb az esélyük a sikerre, mint akkor, ha van mögöttük egy párt.

FELIRATKOZOM:

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Kovács Attila.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2019.11.12. 09:00
Műsorvezető: Szénási Sándor