„Klubrádió
Esti gyors

Jobbos utód is jöhet Győrben, csak ne olyan legyen, mint Borkai

6/11/2019 20:35

| Szerző: Klubrádió

Ha egy fideszes báb irányítja majd Győrt a pénteken lemondó Borkai Zsolt polgármester távozása után, az a város átjátszása a kormánypártnak – mondta a DK-s Glázer Tímea, aki Borkai riválisa volt a polgármesterválasztáson. Az ellenzék azt javasolja a Fidesznek, hogy az időközi választásokig találjanak olyan köztiszteletben álló „külsős” alpolgármestert, akár jobboldalit is, akinek a kinevezésével megnyugodhatnának a kedélyek.

2019. november 06. Esti gyors-részlet/Interjú Glázer Tímeával (19.11.06.)
05:39
00:00

Átjátssza a Fidesznek Győrt Borkai Zsolt azzal, hogy csak a közgyűlés megalakulása után távozik a polgármesteri posztról – mondta a Klubrádiónak Glázer Tímea, a győri ellenzék volt polgármesterjelöltje. A DK-s politikus szerint Borkai lemondása után ugyanis nyilván az egyik kormánypárti alpolgármester irányítja majd a várost. Ehelyett az lett volna tisztességes, ha Borkai már az október 13-ai önkormányzati választás előtt, vagy rögtön azután hátralép – hangsúlyozta.

Borkai Zsolt ellen tüntettek Győrben
 
 Glázer Tímea, a győri ellenzési összefogás polgármesterjelöltje felszólal a Tüntetés Borkai Zsolt és a maffiakormányzás ellen elnevezésű rendezvényen a győri városháza előtti téren 2019. október 12-én. MTI/Krizsán Csaba
 

Borkai Zsolt szerdán jelentette be, hogy a győri közgyűlés alakuló ülése után, péntek 16 órai határidővel lemond tisztségéről. Mint írta, a folyamatos vádaskodás ellenére azért nem mondott le eddig, mert szerette volna, hogy a városnak olyan polgármestere legyen, akit a győriek megválasztottak és képes vezetni a települést. Hozzátette, nem szeretné a személyével és a vele történtekkel hátráltatnia a város további fejlődését. „Levonom a konzekvenciákat, és vállalom a felelősséget” – közölte Borkai. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Karácsony Gergely főpolgármesterrel a szerdai kormányülés után tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva egy szóban reagált: Heuréka!

Borkai Zsolt kilép a Fideszből
 
Borkai Zsolt
MTI/Krizsán Csaba
 
 

Miután a polgármester tisztsége megszűnik, időközi választást kell kiírni a mandátum megüresedését követő 120 napon belül. Borkai lemondása után a Demokratikus Koalíció és a Momentum is ellenzéki előválasztást javasol Győrben. Glázer Tímea elmondta, az ellenzék azt javasolja a Fidesznek, hogy az időközi választásokig találjanak olyan köztiszteletben álló „külsős” alpolgármestert, akár jobboldalit is, aki nem a kormánypárt bábja, és a szavazók újabb döntéséig elvezeti Győrt. Ezzel végre megnyugodhatnának a kedélyek a városban – tette hozzá.

Hogy ki lesz a Fidesz új polgármesterjelöltje, egyelőre nem ismert, de sajtóértesülések szerint az egyik esélyes Németh Zoltán, a Győr-Sopron-Moson megyei közgyűlés elnöke, aki a 2014-es önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP listavezetőjeként került a megyei közgyűlésébe. Fekete Dávid, Borkai egyik alpolgármestere is felvetődött lehetséges utódként, akárcsak Pálinger Katalin olimpiai ezüstérmes válogatott kézilabdakapus. Utóbbi esetleges jelöléséről Glázer Tímes pont nem hallott, de szerinte most nagyon sok név forog a városban, vagyis úgy tűnik, még keresik az utódot.

Glázer Tímea szerint, ha olyan személyt jelöl a Fidesz, aki már eddig is bent ül a közgyűlésben, annak el kell számolnia azzal, hogy korábban évekig támogatta Borkai Zsolt elképzeléseit. Ez a teher még akkor is rajta lesz jelöltként, ha viszonylag kevésbé ismert. Megjegyezte, egy külsős jelölt felépítése hosszabb időt venne igénybe.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Glázer Tímeával
2019. november 06., szerda 18.15
riporter: Szénási Sándor