„Klubrádió
A lényeg

Jogerős: Borkai marad a győri polgármester

29/10/2019 18:15

| Szerző: Klubrádió

A szavazatok kétszeri újraszámlálása után is a Fideszből – jobb híján – kilépett, botrányokba keveredett Borkai Zsolt marad Győr polgármestere.

2019. október 29. A lényeg / részlet, Litresits András (19.10.29.)
00:47
00:00

Litresits András, az ellenzéket képviselő egyik ügyvéd kedd reggel mondta a Klubrádióban, hogy szerinte újabb újraszámlálás lesz Győrben, mivel felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be az ítélőtáblához, és ezt három napon belül kellene elbírálni, újraszámolás esetén hat napon belül, és a három nap letelt.

Ezt követően megszületett a Győri Ítélőtábla határozata, amely szerint a polgármesterekre leadott szavazatok megismételt számlálása utáni végeredmény:

1. Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP, azóta kilépett): 19 308 szavazat
2. Glázer Tímea (DK-MSZP-MOMENTUM-Jobbik-LMP): 18 662 szavazat

Litresits András a döntés után a Klubrádiónak azt mondta: annak örülnek, hogy a felülvizsgálati kérelmük alapos volt, ezért rendelték el a második újraszámolást. Az elsődleges kérelmüknek viszont nem adtak helyt elsősorban eljárásjogi okok miatt – a választás megismétlését szerették volna. A részletes, 16 oldalas indoklást még áttanulmányozzák. Alkotmányjogi panaszt lehet tenni három napon belül. Vélhetően nehéz lenne ezt úgy kidolgozni, hogy be is fogadja az Alkotmánybíróság, ezért szerinte esélyes, hogy a győri választás jogi része véget ért.

Az ellenzék a korrupciós és szexbotrányba keveredett polgármester győzelmét azért támadta meg, mert szerinte a választás, majd az újraszámolás lebonyolításánál is történtek olyan szabálytalanságok, amelyek megkérdőjelezhetik a végeredményt, sőt a győri polgármester-választás lebonyolításának egészét is.

Címlapi kép: Borkai Zsolt/Facebook

A lényeg
2019.10.28. 18:00