„Klubrádió
Esti gyors

Botrányos esetek a győri választás körül

29/10/2019 12:33

| Szerző: Klubrádió

Megkérdőjeleződik a győri választás végeredménye (hiába számolták újra a szavazatokat), mivel a szavazólapok összesítései dobozostul eltűntek. Litresits Andrással, a győri ellenzékiek egyik jogi képviselőjével beszélgettünk.

2019. október 28. Esti gyors / részlet, Litresits András (19.10.28.)
06:13
00:00

Újraszámolta a szavazatokat Győrben a területi választási bizottság, továbbra is a korrupciós és szexbotrányba keveredett Borkai Zsolt győzelmét állapították meg, de nem csitul a vihar. Az ellenzék szerint viszont a választás lebonyolításánál történtek szabálytalanságok, amelyek megkérdőjelezhetik a végeredményt. Azt mondják, nem lehetett hitelt érdemlően megállapítani, hogy pontosan ugyanannyi polgármesteri szavazólapot szállítottak-e ki az egyes választókörzetekbe, mint amennyi onnan visszakerült. Az üres szavazólapok átvételi listája a kiszállításhoz használt dobozok oldalára volt felragasztva, a dobozok viszont eltűntek.

Litresits András, a győri ellenzékiek ügyvédje megdöbbenve hallgatta a beszámolókat az ellenzéki területi választási bizottsági tagoktól (tanúnyilatkozataikat csatolta is a Győri Ítélőtáblának), amelyek „példa nélküli, botrányos körülményeket” rögzítenek. Csörgits Lajos győri aljegyző, aki a választási iroda vezetőjének helyettese is, amikor megkérdezték tőle, hogy hol vannak a szavazatok „szállítólevelei”, azt mondta, hogy nincs jogszabályi kötelezettségük ezek megőrzésére, és – ami kuriózum volt – a választási iroda által biztosított dobozok helyett IKEA-s dobozokban kerültek vissza bizonyos iratok. Ez alapvető kérdéseket vet fel. Litresits András szerint tévedett Csörgits, mert az erre vonatkozó rendelet napra pontosan meghatározza, hogy meddig kell megőrizni az említett iratokat, még bőven meg kellene, hogy legyenek.

Azt kérték a Győri Ítélőtáblától, fontolja meg, hogy lehet-e egyáltalán úgy újraszámolni, ha nincsenek meg teljes körűen az iratok. Egyébként minden jel arra mutat, hogy újabb újraszámolás lesz, mert három napon belül kellett volna reagálniuk, de az már lejárt.

Az ördög ügyvédje blog, amely kirobbantotta a jachtos szexbotrányt Borkai Zsolt győri fideszes polgármester körül, a „győri polipot” bemutató posztjában egyébként Csörgits Lajos aljegyző nevét is megemlítette – hívja fel a figyelmet a 24.hu. A blog Borkaiék hivatali végrehajtójaként emlegette Csörgitset, aki azóta sem állt a nyilvánosság elé, hogy tisztázza az őt ért gyanúsítást.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Wikipedia

Esti gyors
2019.10.28. 18:30 
Műsorvezető: Lampé Ágnes