„Klubrádió
Reggeli gyors

Többen nem merték aláírni a Borkai elleni petíciót

24/10/2019 12:17

| Szerző: Klubrádió

Tulajdonképpen Borkai Zsolt győri polgármester-választáson elért győzelme óriási vereség a számára, és hogy ne maradhasson sokáig a székében, rendhagyó tiltakozó akcióval próbálnak tenni győri polgárok – erről beszélt a Borkai elleni petíció egyik kezdeményezője, Gégény István újságíró. Szerinte azok sem Borkaira szavaztak, akik a neve mellé húzták be az ikszet.

2019. október 24. Reggeli gyors-részlet/Interjú Gégény Istvánnal (19.10.24.)
08:53
00:00

Csalódottság és remény egyszerre jellemzi a győri polgármester lemondásáért megfogalmazott „Győr Igen – Borkai Nem!” című petíció elindítóit – mondta Gégény István, helyi újságíró, a tiltakozás egyik kezdeményezője.

Csalódottság amiatt, hogy egy olyan ember nyerte meg a polgármesterválasztást, akire nem tekinthetnek úgy, mint a polgárok mesterére, mint, aki méltó arra, hogy a győri polgárok közösségét képviselje. Reményt pedig az adja, hogy bár a politika nem képes kezelni ezt a helyzetet, a petícióval elindult egy olyan rendhagyó tiltakozás, ami kvázi polgárok engedetlenségi akciója – mondta Gégény István, aki szerint, ha valaki ismeri a győri helyzetet azt is tudja, hogy Borkai mostani választási győzelme tulajdonképpen óriási vereség volt a számára. Az történt ugyanis, hogy egy látszólag jól működő, fejlődő város botrány előtt elismert, sokak számára szimpatikus arcát mutató vezetője épphogy csak, alig pár száz szavazatnyi előnnyel tudott győzni egy konzervatív irányba húzó településen – tette hozzá. Borkai 2014-ben 61 százalékkal nyert, 2019-ben 44 százalékkal. Azóta kétszer is tüntettek a személye ellen a városháza előtt, október 12-én, a választás előtti napon, majd egy hét múlva.

 
Tüntetés Borkai ellen
Fotó: Krizsán Csaba / MTI
 

Gégény István szerint így is sokan kérdezik tőle, hogy lehet, hogy ha kevéssel is, de Borkai mégiscsak megnyerte a választást. Az újságíró szerint sok győri szavazópolgár úgy érezte, két lehetőség közül választhat, az egyik a Borkai mögött álló párt értékrendje, a másik egy még nem bizonyított, kevésbé ismert személyt, illetve a mögötte felsorakozott pártokat. Erre a relatív többség azt a választ adta, még mindig jobb olyan jelöltet támogatni, aki bár botrányba keveredett, de valamit mégis letett már az asztalra, ráadásul konzervatív, keresztény értékű párthoz kötődik, szemben ellenfelével.

Tehát a Borkaira szavazók tulajdonképpen nem a személyére adták a voksukat, hanem egy értékrendre, de most ez az értékrend önellentmondásba került. Erről a politikailag megoldhatatlannak tűnő helyzetről szól a petíció is – mondta a győri újságíró. Szerinte jelenleg patthelyzet van, áll a város, jellemző, hogy az október 23-ai ünnepségen sem jelent meg Borkai Zsolt, az újságírói kérdésekre nem válaszol, elszalad, ami korábban nem volt gyakorlat, és méltatlan Győr városához.

Arról, hogy fideszes vezetők, így Kósa Lajos és Gergely is mintha arra céloztak volna, hogy Borkai nem tudja majd kitölteni ötéves mandátumát, és időközi választás jöhet, Gégény István azt mondta, örömteli a belátás, és több a semminél, de kissé megkésett. Az jó, ha már Budapesten, a kormánypárt központjában is látják, hogy a helyzet tarthatatlan. Arra bátorítja tehát ezeket az úriembereket és a csapatukat, hogy minél előbb lépjenek, és azt reméli a petíció segít nekik abban, hogy ne hezitáljanak, mert a mostani szituáció fenntartása rossz lesz Győrnek és a kormánypártoknak is.

 
Borkai Zsolt
 

A petíciót elsőre több mint százan írták alá, köztük több díszpolgár, Pro Urbe-díjas személy, művészek, orvosok, tudósok, vállalkozók, akik Gégény István szerint bizonyos kockázatot vállaltak, hogy kezdeményezőként szignózták a tiltakozást. Olyan győri is volt, aki nagyon szívesen aláírt volna, de mégsem tette, mert cége függ a városházi megbízásoktól, és nem akarta, hogy megrendelések elmaradása miatt dolgozókat kelljen elbocsátania.

Tehát vannak, akik szívvel-lélekkel az ügy mellett állnak, de nevük nem szerepel a tiltakozóék között, és akik csatlakoztak, azoknak is nagyon kemény morális dilemmával kellett megküzdeniük, de a támogatók száma folyamatosan nő, két nap után másfél ezer körül jár már az aláírók száma – tette hozzá.

Borkai Zsoltról az önkormányzati választási kampány idején, október első hetében került nyilvánosságra több olyan fotó és videó, amely azt mutatja, a politikus egy tengeri jachtra szervezett orgián vett részt. A felvételek droghasználat és korrupció gyanúját is felvetették. Borkait választási győzelme után a Fidesz vezetése kiléptette a kormánypártból, de a győriek döntésére hivatkozva, lemondatása hivatalosan egyelőre nem került napirendre.

A petíció aláírói szerint Borkai „polgár-mester” és szűk klikkje méltatlan magatartásával súlyos morális válságot idézett elő a polgárok széles körében. Megtépázták a város hírnevét, rombolják a közösséget, nevetségessé teszik az ország és a világ előtt azokat az értékeket, amelyekért hosszú évek óta küzdenek, dolgoznak, és amelyekre büszkék. Követelik, hogy Borkai Zsolt mondjon le, adja vissza mandátumát, és ha ezt önként nem teszi, a megválasztott új önkormányzat erre szólítsa fel. A lemondás elmaradása esetén élnek az állam- és várospolgárokat megillető jogaikkal, különféle akcióikkal nem engedik, hogy feledésbe merüljenek az elkövetett bűnök, Győr és a polgárok megaláztatása.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Gégény Istvánnal
2019. október 24., csütörtök 08.45
riporter: Lampé Ágnes