„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem hoz több pénzt a fideszes polgármester

9/10/2019 13:22

| Szerző: Klubrádió

Egyszerű zsarolásnak tekinthető, amikor kormánypárti politikusok azt állítják, hogy fideszes polgármestert kell választani, különben a település nem kap majd pénzt az államtól.

2019. október 09. Reggeli gyors - részlet 19.10.09. Bucsky Péter
09:06
00:00

Nem igaz, hogy a fideszes települések jóval több támogatást kapnak, mint az ellenzékiek. Erre a következtetésre jutottak a G7 portál újságírói, alapos vizsgálat után. Noha a kampányban ilyeneket beszélt Kósa Lajos, hogy „elsősorban azokat a településeket segíteném, ahol a kormánypárti polgármesterek győztek”, Gulyás Gergely pedig így ijesztgetett: ha nem Tarlós István lesz a budapesti főpolgármester, akkor érvénytelen a kormány fővárossal kötött megállapodása. Kubatov Gábor szerint pedig Szegednek több jut majd a fejlesztési forrásokból, ha nem választják újra Botka Lászlót.

Nos, a G7 újságírói, köztük Bucsky Péter azt szűrték le a számokból, hogy a polgármester hovatartozásának nincs különösebb jelentősége. Találtak kiugróan támogatott településeket, de elenyésző számban. Inkább az a jellemző, hogy a támogatásokat „irányított pályán” kell elkölteni. Tipikus példa erre a közvilágítás korszerűsítésének nevezett Elios ügy, amivel egyetlen önkormányzat sem járt jól, csupán Orbán Viktor veje. Történt olyan is, hogy egy város 150 millió forintot kért az utak aszfaltozására, de 400 milliót kapott, ám azt napelemekre kellett költenie. Magyarán: ha több pénzt is kap egy-egy település, abból a lakosság nem sokat lát, mert elmegy a fideszes haverokhoz.

Az egy főre jutó kiadásokban még a települések méretei sem számítanak különösebben. Sokkal többet számít például az, hogy milyen ipara van a helységnek, mert az iparűzési adó fontos bevételi forrás. Ha az kevés, akkor az önkormányzat még pótolhatja helyi adókkal, tehát valahonnan össze tudja szedni a szükséges összeget.

A kormány a költségvetésből adott támogatásokkal tud játszani, de azzal sem nagyon, hisz az oktatás és az egészségügy államosítása után az önkormányzatoknak nem sok intézményük maradt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Gulyás Gergely. Fotó: MTI/Soós Lajos.

Reggeli gyors
2019.10.09. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre