„Klubrádió

A Borkai-botrány közepén kiszállt a győri Jobbik az ellenzéki összefogásból

8/10/2019 11:54

| Szerző: Klubrádió

Visszaléptette négy egyéni képviselőjelöltjét a Jobbik Győrben, amivel az ellenzék győzelmi esélyei jelentősen csökkentek. Állításuk szerint nem a fideszes polgármestert, Borkai Zsoltot „ocsmány módon lejárató, a DK által megrendelt anyagok” miatt döntöttek így.

Kedden mind a négy jobbikos jelölt visszalépett egyéni választókerületében. A helyi szervezet elnöke, Fodor Roland közleményében azt írta: ezzel az „ellenzéki moslékszövetség” elveszítette képviselőjelöltjeinek negyedét és minimális győzelmi esélyeit is. (Győrben 16 képviselőt választanak egyéni körzetből a városi közgyűlésbe, vagyis Fodorék lépésével az ellenzéki szövetség egyéni jelöltjei negyedét bukta.)

Úgy folytatták: azért csatlakoztak a „vállalhatatlan és elvtelen összellenzéki bohózathoz”, mert tervük szerint így a „nemzetellenes baloldali pártok” nem tudnak külön-külön frakciót alakítani az új közgyűlésben. Ehhez pedig szükséges volt pár hónapig belemenniük – „minden jóérzésű polgár döbbenetére – ebbe a proletár rémálomba”.

A helyi Jobbik szerint értelmetlen a „magánéleti botrányba keveredett” Borkai Zsoltot leváltani a „teljesen alkalmatlan” DK-s Glázer Tímeára és „gyomorforgató módon kampányoló” bandájára. A győri Jobbik-elnök szerint egyébként Borkai „lejáratását” a DK országos pártközpontja rendelte meg.

Mivel a határidő rég lejárt, az ellenzék nem állíthat új jelölteket a visszalépő jobbikosok helyett. A Jobbik elítéli a visszalépéseket és továbbra is a győri ellenzéki együttműködést támogatja – erről szintén közleményben írtak a 24.hu-nak. Ebben a többi között az áll: az országos elnökség hétfő reggeli döntése alapján a győri alapszervezet működését felfüggesztették, a négy visszalépő képviselőjelöltet visszahívták összes párton belüli tisztségéből és etikai eljárás indult velük szemben.