„Klubrádió
Reggeli gyors

Márki-Zay optimista, szerinte ez a választás nagyon más lesz

7/10/2019 14:46

| Szerző: Klubrádió

Egészen más a helyzet a mostani önkormányzati választás előtt, mint volt öt évvel ezelőtt. Egyelőre csak Hódmezővásárhelyen derülhetett ki, mire képes a teljes ellenzéki összefogás, most azonban az ott bevált modellt már százhatvan településen lehet kipróbálni – erről beszélt a Klubrádióban Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. A politikus arról is beszélt, milyen nemtelen kampánymódszereiről vannak információi a környékükről.

2019. október 07. Reggeli gyors-részlet/Interjú Márki-Zay Péterrel (19.10.07.)
05:19
00:00

Sokkal jobbak az ellenzék esélyei az október 13-án esedékes önkormányzati választáson, mint öt évvel korábban – mondta Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a Klubrádióban. A politikus szerint az a modell, amely Hódmezővásárhelyen 2018. február 25-én az, időközi polgármester-választáson érvényesült és győzött, az öt éve még egyetlen településen sem működött, szemben a mai helyzettel, amikor legalább százhatvan helyen fogott össze a teljes ellenzék, közte Budapesten. Azokon a helyeken azonban, ahol ez nem történt meg – például Debrecenben – semmi esélye az ellenzéknek a Fidesz ellen – tette hozzá a polgármester, aki tavaly közel 58 százalékos eredménnyel győzte le a fideszes ellenfelét.

Márki-Zay arról is beszélt, szerinte a kormánypárt még egy olyan méretű városban, mint a negyvenezres Hódmezővásárhely is, százmilliókat tud elszórni kampányra. Fideszes plakáterdők vannak a településeken, de olyan nemtelen eszközök is megjelennek a kampányban, amelyek alkalmazása nem pénzkérdés, így az ellenfél hirdetéseinek letépkedése, hazugságok terjesztése vagy éppen a fenyegetőzés azzal, hogy ellenzéki győzelem esetén a helységek elesnek a központi támogatásoktól és az uniós forrásoktól. Ezt a kijelentést azonban éppen Hódmezővásárhely példája is cáfolja, a város és a szomszédos Szeged ugyanis megmutatta, hogy ellenzéki polgármester alatt is jönnek az állami, illetve uniós támogatások.

 
Márki-Zay Péter
 

Márki-Zay arról is beszélt, információi szerint a mostani kampányban a Fidesz több ezer forintot ad annak, aki részt vesz a fórumain, kampányeseményein. A másik oldal tehát úgy viselkedik, mintha minden és mindenki megvehető lenne. Sőt, olyan történeteket is ismer, hogy a kormánypárt korábban a szavazatokért is fizetett. A megvásárolt választók voksainak ellenőrzésére az egyik módszer a fényképes igazolás, a másik a láncszavazás. Ha valaki ilyenbe belemegy, akkor is megvan a lehetősége, hogy lelkiismerete szerint voksoljon, mert kérhet új szavazólapot – mondta a polgármester, aki a kampány alatt egyedmilliós nyomravezetői díjat ajánlott fel azoknak, akik választási csalást lepleznek le.

Felajánlása úgy szól, hogy a pénz azoknak jár, akik jogerős ítéletet eredményező bizonyítékot (kép- és hangfelvétel) szolgáltatnak a hódmezővásárhelyi önkormányzati választáson esetlegesen elkövetett választási csalás ügyében, a felhívásra azonban eddig nem érkezett bejelentés.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Márki-Zay Péterrel
2019. október 07., hétfő 07.40
riporter: Szénási Sándor