„Klubrádió
Reggeli gyors

Politológus: a Borkai-botrány árthat a Fidesznek is

7/10/2019 11:53

| Szerző: Klubrádió

Szakács András politológus szerint ha valaki a család fontosságának üzenetével kampányol, mint a fideszes győri polgármester, Borkai Zsolt, akkor a róla megjelent fotók és videó hiteltelenítheti őt és hatással lehet a pártjára is.

2019. október 07. Reggeli gyors-részlet/Interjú Szakács Andrással (19.10.07.)
09:05
00:00

Több kínos fotó, hangfelvétel, szexvideó, „fehér poros” videó jelent meg az október 13-i önkormányzati választás előtti hetekben, minden eddiginél durvább lett a kampány. 

Szakács András politológust kérdeztük (ő az Azonnalin írt cikket a témáról), aki szerint nagyon úgy tűnik, hogy eljött az az időszak, amikor már nem tudnak mást nyújtani a politikai szereplők vagy háttéremberek, elfogytak a mondanivalók, de valamivel mégis kell kampányolni. Látható Nyugaton is, hogy mekkora, választói tömböket mozgató ereje van, ha kiszivárognak az államigazgatásból vagy bizonyos politikusokról ilyen felvételek. Könnyebb dolguk is van az ilyen felvételekkel kampányolóknak, mintha programot írnának, narratívát építenének fel.

Nem csak a Fidesz kampánygépezete tud professzionális módon összerakni egy lejárató kampányt. Amint látunk Borkai Zsolt kapcsán azon a blogon, amelyen megjelennek a győri polgármesterről videók, fotók és állítások, az jól kiszámított rendszer. Furán hangzik, de ez „jó hír” az ellenzéknek, mivel van Magyarországon olyan csapat, amely képes azt nyújtani, amit a Fidesz propagandája tudott az elmúlt kilenc évben. Nagyon rossz hír viszont a választóknak, mert normális kampányra nincs kilátás.

Borkai Zsolt videójára visszatérve Szakács András nem teljesen ért egyet azzal a műsorvezetői felvetéssel, hogy senkinek semmi köze egy politikus szexuális életéhez. Úgy fogalmazott: van választói igény arra, hogy a politikus hűséges legyen azokhoz az üzenetekhez, amiket közvetít. Ha valaki olyannal kampányol, hogy „családapa, olimpikon, polgármester”, akkor az első szó nem mindegy, milyen nexusban áll a magánéletével. Ez hiteltelenítheti őt is, és ha ennyire szorosan rákapcsolódik a Fidesz kampányára, akkor hatással lehet a pártra is, hiszen a család pozitív jelszavát lényegében kölcsönadták Borkainak (ahogy más kormánypárti jelölteknek is).

Eddig nem annyira ugrottak a magyar választók egy politikus magánéleti botrányára, de az elmúlt hetekben óriási mennyiségű anyag került ki az internetre (drogfogyasztással, szexuális szolgáltatások igénybevételével kapcsolatban), és ha mértéktelenül ömlenek rájuk ezek a botrányok, akkor az emberek is ebben a keretben kezdenek el gondolni. A mennyiség ugyanúgy számít, ahogy a propagandánál: ami mérhetetlenül folyik a médiából és a közbeszédből, az határozza meg az emberek gondolkodását. Ez okozhatja az emberek elfordulását is, finkelsteini technikának hívják (Arthur J. Finkelstein, mások mellett az amerikai republikánusok, az izraeli Likud és a Fidesz néhai kampánytanácsadója után) azt, amikor nem a másik szavazótáborának meggyőzése, hanem épp ellenkezőleg, elbizonytalanítása, demotiválása a cél, hogy ne menjen el szavazni.

Borkairól a feltehetően egy jachton készült fényképeket és videót, amelyeken mások mellett a polgármester és egy győri ügyvéd, Rákosfalvy Zoltán is látható, egy névtelen szivárogtató hozta nyilvánosságra egy blogon.

Az interjút a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. (Címlapi kép: Borkai Zsolt/Facebook)

Reggeli gyors
2019. október 7., hétfő 06.00
Műsorvezető: Szénási Sándor