„Klubrádió
Reggeli gyors

Strache-ügy – Német és amerikai művelet lehetett

21/05/2019 09:08

| Szerző: Klubrádió

A botrány túlmutat Ausztrián, a Fidesz kommunikációját is lebénította. Vajon milyen felvétel lehet Orbánról?

2019. május 21. Reggeli gyors - részlet 19.05.21. Káncz Csaba
08:20
00:00

Több elemző is úgy látja, hogy az osztrák FPÖ korábbi vezetőjét megbuktató videofelvétel elkészítésében valamilyen módon benne lehet a német titkosszolgálat keze. Káncz Csaba, a Privátbankár.hu külpolitikai szakértője szerint amerikai szolgálatok is részt vehettek a műveletben. Mindkét országnak komoly politikai érdeke fűződött a szélsőjobb visszaszorításához, minden részletre kiterjedő, profi volt a kivitelezés, és az időzítés is. Az ibizai felvétel 2017-ben készült, időközben az Osztrák Szabadságpárt kimutathatta, hogy hogyan politizál kormányon, és most került csak nyilvánosságra a felvétel, közvetlenül az EP-választások előtt.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az osztrák titkosszolgálat nem mond semmit, viszont az egész kormánykoalíció felbomlott, ez még Sebastian Kurz kancellár karrierjébe is kerülhet. Az ellenzék feltehetően bizalmatlansági indítványt nyújt be.

Ám az ügynek nem csak Ausztriában vannak következményei. Lebénult az egész Salvini-Orbán tengely, ledermedt a Fidesz kommunikációja. Nem lehet tudni, hogy kinek mi van még a tarsolyában, mi jöhet még elő, mondjuk Orbán Viktorról? Ne felejtsük el, hogy pár éve Habony Árpádról került elő egy -szintén Ibizán készült- kábítószeres videó. Az persze a politika dolga, hogy mit kezd a titkosszolgálati információkkal, zsarolásra használja, jegeli, vagy kiborítja.

Az is érdekes fejlemény, hogy Norbert Hofer, az FPÖ új elnöke épp most jött volna Budapestre, de ez az út meghiúsult. Hofer még Heinz-Christian Strache korábbi vezetőnél is keményebb vonalat képvisel.

Dési János interjúját a fenti „ lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda, Szecsődi Balázs.