„Klubrádió
A lényeg

Varju László mentelmi jogának felfüggesztését kérte Polt Péter

4/10/2019 10:59

| Szerző: Klubrádió/ugyeszseg.hu

A legföbb ügyész szerint megalapozott a gyanú, hogy Varju László DK-s képviselő még a tavalyi országgyűlési választások előtt pénzt ajánlott egy független indulónak, hogy lépjen vissza a javára. Polt Péter legfőbb ügyész kikéri a parlamenttől az ellenzéki politikust. A DK kiáll Varju mellett, koncepciós eljárásnak tartja a vádaskodást, és felhívja a figyelmet, hogy mindez épp a választási kampány finisében történik, miközben nem is ülésezik a parlament.

Választás rendje elleni bűntett ügyében Varju László országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta Polt Péter legfőbb ügyész a parlamentnél.

Polt szerint a Központi Nyomozó Főügyészségen zajló nyomozás eredményeként kéri a DK-s parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Az indítványról kiadott közlemény szerint a megalapozott gyanú lényege, hogy Varju László az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként a 2018. évi országgyűlési választás előtt, 2018. február 12-én, egy kávézóban találkozott a függetlenként induló jelölttel.

A találkozó során Varju László – a választáson való nyerési esélyeinek növelése érdekében – anyagi juttatást ígért a férfinak azért, hogy a képviselőjelöltségtől lépjen vissza a javára. A férfi a felvetést elutasította – írta a Legfőbb Ügyészség.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Varju László, a Demokratikus Koalíció képviselője felszólal a családvédelmi akcióterv bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. március 19-én. MTI/Soós Lajos
 

 

A DK közleményben reagált. Az ellenzéki párt felhívta a figyelmet, hogy Polt Péter épp akkor venné el Varju László mentelmi jogát, "amikor az erről dönteni képes Országgyűlés hónapok óta nem ülésezett, hetekig még nem is fog, ám 'véletlenül' pont elérkeztünk az önkormányzati választási kampány finisébe. Tette mindezt arra hivatkozva, hogy 'választás rendje elleni bűntett' történt, méghozzá az álellenzéki kamujelöltek és az ukrán bérszavazók országában".

A Demokratikus Koalíció koncepciós kiáll Varju László mellett, és koncepciós eljárásnak tartja az ügyészség vádjait. A DK szerint ezzel a Rendőrség és az Állami Számvevőszék után az Ügyészség is megérkezett a kampányba, így már majdnem teljes a Fidesz által megszállt állami szervek részvétele az ellenzék lejáratásában.