„Klubrádió
Megbeszéljük...

Amerikai példával riogat a Fidesz-közeli politológus

4/10/2019 20:21

| Szerző: Klubrádió

Kiszelly Zoltán, a közmédia egyik állandó politológus szakértője szerint amerikai mintára menedékvárossá nyilváníthatják magukat egyes önkormányzatok, amennyiben az EU a migránsok befogadása alapján díjazza őket.

2019. október 04. Megbeszéljük / részlet, Kiszelly Zoltán (19.10.14.)
16:53
00:00

Kiszelly Zoltán politológus a Magyar Nemzetben arról beszélt, hogy az ellenzék szerint nem a nemzetállamoknak, hanem az önkormányzatoknak kellene nagyobb támogatást kapniuk, szerinte Karácsony Gergely is emiatt járt Brüsszelben. A Megbeszéljük adásában azt mondta: több olyan javaslat is van, amely a befogadó országokat támogatná, a migrációt elutasítókat büntetné. Frans Timmermans EU-biztost idézte, aki korábban arról beszélt, hogy a városoknak nagyobb támogatást kellene kapniuk a nemrég érkezettek integrációjának elősegítése miatt. Műsorvezetőnk, Bolgár György jelezte, egy önkormányzatnak önállóan nincs jogköre arra, hogy embereket fogadjon be.

Kiszelly Zoltán némileg meglepő módon amerikai példát hozott, azzal érvelt, hogy az Egyesült Államokban bizonyos demokrata vezetésű városok úgynevezett menedékvárosként befogadják az illegális bevándorlókat és nem adják ki a hatóságoknak őket. Bolgár György jelezte: ez nem Amerika, nem vagyunk az USA tagállama, sőt, a Fidesz az Európai Unió föderalizációjától is elzárkózik. Kiszelly szerint ez Amerikában is lehetetlen törvényileg, mégis megtörténik. Szerinte egyes önkormányzatokat ösztönözhet az EU, és ezek külön támogatások reményében ilyen „menedékvárossá” nyilváníthatják magukat. Bolgár György úgy vélte, sokkal inkább olyan országoknak szól ez a tervezet, amelyek alapvetően befogadnak menekülteket, akár bevándorlókat is, az ő önkormányzataikat segítenék.

A politológus megismételte az évek óta hangoztatott kormánypárti állítást a kötelező kvótáról, mondván: a svéd belügyi biztos minapi brüsszeli meghallgatásán a kötelező elosztás került szóba. Azt mondta: felmérések szerint a magyar emberek több mint 70 százaléka nem szeretne migránsokat befogadni, ő mégis azt látja, hogy Brüsszelben vannak olyan törekvések, amelyek ezt a politikát kötelezővé tennék, ehhez keresnek szövetségeseket anyagi ösztönzőkkel.

Kiszelly Zoltán úgy folytatta: Martin Schulz volt német szociáldemokrata vezető azt nyilatkozta, hogy Szegeden nem lenne gond a befogadással, „az volt a benyomása”. Bolgár György megint közbevetette: Botka László nem mondta és nem is mondhatná, hogy befogad bárkit is, mert erről az állam dönt, legfeljebb azt mondta, hogy nem gyűlölik a menekülteket Szegeden.

Kiszelly Zoltán lát összefüggést a brüsszeli tervek, az önkormányzatok és a migráció és között. Azt feltételezi, hogy a baloldali politikusok inkább a brüsszeli politikát támogatják, mint azt, amit a kormány tesz. Szerinte ha kicsiben nyernek, nagyban is ezt fogják csinálni, „brüsszeli elveket támogatnak, megnyitják a határokat, a kikötőket”, és ez vonzóhatást vált ki.

Kiszelly Zoltán dolgozott a többi között a Századvégnél és Figyelőnél, kapott juttatást Rogán Antal minisztériumától, legutóbb a Schmidt Mária vezette a XXI. Század Intézet regionális igazgatója volt. A közmédia egyik állandó szakértője. Talán leginkább elhíresült riportjában sikerült a melegek jogait az állatokkal összevetnie.

(A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Wikimedia Commons)

Megbeszéljük...
2019. október 04., péntek 16:00
Műsorvezető: Bolgár György