„Klubrádió
Hetes Stúdió

Magyaragy - Szénási Sándor jegyzete

1/06/2019 15:04

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Az régóta tudható, hogy az orosz agymosógépek szerint a nyugati demokrácia puszta látszat, délibáb, csalóka tünemény, amiből két dolog is következik. Vagy az, hogy a demokrácia önmagában értelmezhetetlen fogalom; nem volt, nincs, és soha nem is lesz, ám a Szputnyik szavai úgy is érthetők, hogy a demokrácia nagyon is létező valami, csak nem feltétlenül úgy hívják. Forrásvidékét pedig az Unió keleti határain túl kell keresni.

2019. június 01. Hetes Stúdió-részlet (2019.06.01. Szénási Sándor jegyzete)
03:26
00:00
A Szputnyik nevű orosz médium, amely elsősorban a külföldi agyak tisztára sikálására szakosodott, nagyon megsiratta szegény Greta Thunberget, aki alig 16 évesen máris politikai öngyilkosságot követett el Strasbourgban, az Európai Parlament meghívott vendégeként. Greta, a klímaváltozás elleni mozgalom ikonja látszólag a Földről, a jövőről, a gyerekek érdekeiről beszélt, ám a szitán átlátó Szputnyik úgy vélte, a Parlamentet alkotó lobbicsoport pusztán beszélő babaként használta, a háttérben pedig a NATO árnya tűnik fel.

Az orosz cikk azt is tanítja, hogy aki az európai parlamenti választáson részt vesz, vagyis legimitálja ezt a testületet, az éppen a választás szabadságától fosztja meg magát, hiszen a szavazati jogát soha nem kapja már vissza. Mármost az régóta tudható, hogy az orosz agymosógépek szerint a nyugati demokrácia puszta látszat, délibáb, csalóka tünemény, amiből két dolog is következik. Vagy az, hogy a demokrácia önmagában értelmezhetetlen fogalom; nem volt, nincs, és soha nem is lesz, ám a Szputnyik szavai úgy is érthetők, hogy a demokrácia nagyon is létező valami, csak nem feltétlenül úgy hívják. Forrásvidékét pedig az Unió keleti határain túl kell keresni.

Ez eddig dögunalom. Nincs benne semmi új. Azt is sejthettük, amit a Political Capital kimutatott, hogy a Kreml-barát (mit barát – testvér!) média üzenetei és a magyar kormány által irányított propagandagyár hírei erős átfedést mutattak az európai parlamenti kampány idején is, sőt a dezinformációs kampány épp Magyarországon volt a legintenzívebb. Ahogy a tanulmány írja ”mintha csak egy helyen íródtak volna ezek a szövegek”. És valóban, gondolnánk, Mihail Alekszandrovics a pétervári központban diktálás után megírja a cikket, amely aztán az olvasók örömére több nyelven is hozzáférhető lesz, a magyar szerkesztő átveszi, továbbítja, ám előbb diktálás után beleír még ezt-azt.

Ez a lényeg.

Sík Endre írja: „ ...jogosult lehet államilag intézményesített morális pánikkeltésről beszélni. Ennek megjelenítésére alkalmas egy gombot elképzelni, ami újra meg újra megnyomva széles hullámokat vetve teríti be manipulatív tartalommal az egész országot. Mivel feltételezésem szerint ilyen mindenkit elérő költséges, komplex, és hosszú időtávú központi manipulációra a világon nem nagyon lehet példát találni, ezért hungarikumként való bejegyzését javaslom.”

És tényleg. Az oroszok leragadtak a NATO-nál, míg a magyarok, Kiszelly Zoltán politológus, Nógrádi szakértő, vagy éppen a 888-as G. Fodor Gábor megnyilvánulásaiban a projekt komoly tartalomfejlesztésen ment át, a klímaváltozás mint a bevándorlást elfedő metatéma jelent meg, a megvezetett német közvélemény és a liberális elit csele mellett. Az oroszok Sorost kifelejtették, a magyarok nem. A legnagyobb ugrást azonban maga a vezér hajtotta végre, aki rádióinterjújában közölte, hogy épp a liberális maffia által támadott országok voltak a legsikeresebbek a parlamenti választáson.

Vagyis a közepes győzelem orbitális diadalba fordult, a fideszes szakértők magyarázkodása okafogyottá vált.

Van mit átvenni a Szputnyiknak.

Az oroszok a fasorban sincsenek.

Szénási Sándor jegyzete a 2019. június 1-jei Hetes Stúdióban hangzott el.