„Klubrádió
Esti gyors

Fekete-Győr örül, hogy Botka „felszabadult”

28/10/2019 19:34

| Szerző: Klubrádió

A Momentum elnöke kommentálta Botka László szegedi polgármester kilépését az MSZP-ből, képviselőik pesterzsébeti helyzetét és Horváth Csaba nagy vihart kavart előterjesztését is.

2019. október 28. Esti gyors / részlet, Fekete-Győr András (19.10.28.)
05:57
00:00

Mint ismert, Botka László, akit nagy fölénnyel választottak újra Szeged polgármestereként, először nem a helyi MSZP-frakcióba ült be, majd kilépett a pártból. Fekete-Győr András ezután azt írta a Facebookon: Botka László független, és „az egyik legfontosabb szövetségesük” – erről kérdeztük a Momentum elnökét.

Jelezte: Botka eddig is fontos szövetséges volt, a momentumos Nagy Sándor alpolgármesterként dolgozik mellette, Mihalik Edvin pedig környezetvédelmi tanácsnokként. Ráadásul a második közösségüket a Tisza-parti városban hozták létre. Ő az európai parlamenti választásoknál kerület szorosabb kapcsolatba Botkával, és az önkormányzati választásokon is nagyon simák voltak a tárgyalások.

Kiemelte ismét, hogy Botka független; példaként említette, hogy Budapesten Pikó Andrással is együtt dolgoznak, nagyon jók a személyes tapasztalataik, ő nem pártlogika mentén mozog. Szerinte sokkal őszintébb kampányt folytatnak a függetlenek, és örül annak, hogy Botka László „felszabadult”. A szegedi polgármester a nyilvánosság előtt is megosztotta a kétségeit, dilemmáit a pártjával kapcsolatban, és szerinte aki közelről ismeri, az most bizonyos szempontból örül – tette hozzá a Momentum elnöke.

A pesterzsébeti helyzetről is kérdeztük Fekete-Győrt; jelezte: szerinte ezt túlreagálta a sajtó. Nem bomlott meg a koalíció, képviselőik azt írták, hogy minden közös ügyben együttműködnek, de ahhoz nem tudják adni a nevüket, hogy a közgyűlés első intézkedéseként 20 százalékos mértékű fizetésemelést ad magának, ráadásul úgy, hogy nem egyeztetnek velük előre, ott helyben nyomják át.

Horváth Csaba rendeletének ügyéről azt mondta: a momentumosok akadályozták meg, hogy elfogadják az átláthatóságot csorbító SZMSZ-módosítást. (A polgármester ezt az Átlátszó cikkével indokolta.) Zuglóban a Momentum a mérleg nyelve, és ellenezték az előterjesztést, közleményt is adtak ki erről, így szerinte Horváth Csaba érezte, hogy nem fog átmenni, ezért vonta vissza – közölte Fekete-Győr András.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Fekete-Győr András/Facebook

Esti gyors
2019.10.28. 18:15
Műsorvezető: Lampé Ágnes