„Klubrádió
Reggeli gyors

Horváth Csaba: Egy milliméterrel sincs több hatásköröm, mint elődömnek

28/10/2019 14:43

| Szerző: Klubrádió

Horváth Csaba polgármester továbbra is hazugságnak és a közbizalom aláásásának tartja az Átlátszó cikkét új előterjesztéséről, amelyet azonban visszavon.

2019. október 28. Reggeli gyors / részlet, Horváth Csaba (19.10.28.)
07:08
00:00

Horváth Csaba súlyosan etikátlannak tartja, ha egy újságíró tényállítást fogalmaz meg vélemények alapján, anélkül, hogy megkérdezné az érintettet; továbbra is „szemenszedett hazugságnak” nevezte az Átlátszó cikkét. Idézte, mi van az előterjesztésben: a polgármester dönthet két ülés között pénzügyi kötelezettségvállalással nem járó ügyekben, és rögzítették – bár nem függ a rendelettől –, az önkormányzati törvény által kijelölt esetekben.

Az SZMSZ elkészítése jogászi munka, száz oldalas anyag, szükség van erre ahhoz, hogy az új képviselő-testület felálljon. A régi testület mandátuma megszűnik, új struktúrára kell javaslatot tenni. A jegyzőnek az volt a szakmai javaslata, hogy készüljenek kiegészítések azokban a témákban, ahol korábban működési problémák voltak.

„Nem igaz, hogy egy milliméterrel is több hatásköröm lenne, mint az elődömnek” – hangsúlyozta. Az átláthatóságról azt mondta: nekik van a legszigorúbb rendeletük, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester (még kerületvezetőként) fogadtatott el és vita nélkül szavazták meg. Ez a módosítás azt nem érintette, minden szerződés nyilvános.

Egy ingatlan bérbeadásánál vagy értékesítésénél az az eljárás, hogy elsőként a képviselő-testületnek kell döntenie az érintett ingatlanok köréről és a hasznosítás módjáról. Meghatároznak egy bizottságot a konkrét feladatok lebonyolítására, utána a bizottság vagy a testület pályázatot ír ki, majd értékeli a pályázatot. Tehát négy transzparens döntés jön egymás után, és a bizottságban is leképezik a politikai arányokat, ahogy a testületben. Ezért szerinte „nettó ferdítés, csúsztatás”, hogy az átláthatóság sérül.

Azt mondta: az értékhatár növelésénél az volt a szakmai vélemény, hogy a túl sok időt vett igénybe, egy közepes vagy nagyobb értékű ingatlannál, még ha csak bérbeadásánál többször kellene visszamenni a képviselő-testület elé.

Horváth Csaba úgy fogalmazott: az újságíró által „aláásott” közbizalom helyreállítása miatt visszavonja ezt az előterjesztést, hogy „ne támadhassák nemtelen módon”, és majd visszatérnek rá a későbbiekben.

A témában kérdeztük Erdélyi Katalint, a cikk szerzőjét is, azt a posztunkat itt olvashatják. (Az MSZP-s Horváth Csaba október 13-án a szavazatok több mint 50 százalékát megszerezve lett a XIV. kerület polgármestere az ellenzék jelöltjeként.)

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Horváth Csaba/Facebook

Reggeli gyors
2019.10.28. 08:15
Műsorvezető: Lampé Ágnes