„Klubrádió
A lényeg

Karácsony Gergely nyerte az ellenzéki előválasztást

26/06/2019 18:33

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely nyerte az ellenzéki előválasztást, az MSZP-Párbeszéd jelöltje erről Facebook-oldalán számolt be.

2019. június 26. A lényeg / részlet, Magyar György (19.06.26.)
00:54
00:00

A legfrissebb adatok szerint 68 363 ember szavazott a budapesti ellenzéki előválasztáson, amely szerda délig tartott. Az érvényes szavazatok száma 68 240. A választást az aHang civil platform szervezte azért, hogy az októberi önkormányzati választáson egy jelölt álljon szemben Tarlós István főpolgármesterrel, akit a Fidesz-KDNP most is elindít.

A Facebookon élőben közvetített sajtótájékoztatón kiderült: Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd) 48,9 százalékot (33 356 szavazat), Kálmán Olga (független, a DK támogatásával) 36,8 százalékot (25 093 voks), míg Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) 14,3 százalékot kapott (9792 szavazat).

Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke azt mondta: nagyon büszkék arra, hogy le tudták bonyolítani ezt az előválasztást és remélik, a jövő ellenzéki politizáláshoz ez példát mutatott. Ha civilek és pártok együttműködnek, az eredmény nagy valószínűséggel pozitív lesz. "Győzött a demokrácia" - tette hozzá.

Az első fordulóban, az MSZP-Párbeszéd választásán Karácsony Gergely és Horváth Csaba indult, a jelenlegi zuglói polgármester nagy fölénnyel győzött, több mint 80 százalékot kapott. Az eredeti tervek szerint a második fordulóban részt vett volna Puzsér Róbert publicista, akit eredetileg az LMP és a Jobbik támogatott, de miután jelezte kiszállását az előválasztásból, a két párt kihátrált mögüle. Szintén nem vett részt Sermer Ádám, a Liberálisok jelöltje.

Az előválasztás tehát akkor kapott komoly tétet, amikor a május 26-i európai parlamenti választás után előbb beszállt a Momentum, Kerpel-Fronius Gábor vállalkozóval, majd a DK, Kálmán Olga televíziós műsorvezetővel.

Az előválasztás június 20-án (múlt csütörtökön) kezdődött, a választókorú budapestiek a főváros több csomópontján felállított standoknál (15 helyen), továbbá – ha előzetesen regisztráltak – online adhatták le voksukat.

(kép: MTI/Mónus Márton)