„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kerpel-Fronius meghaladná, amit Kálmán Olgáék képviselnek

25/06/2019 18:02

| Szerző: Klubrádió

Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum jelöltje szerint nem elég kiválasztani a főpolgármesteri előválasztáson a baloldal legnépszerűbb jelöltjét, hanem meg kell haladni a bal-jobb felosztást, a szekértábor-logikát. Úgy véli, Kálmán Olga győzelme az utóbbit erősítené.

Kerpel-Fronius Gábor először arról beszélt

2019. június 25. Megbeszéljük / részlet, interjú Kerpel-Fronius Gáborral, (19.06.25.)
15:43
00:00
, hogy a Városliget beépítése nagyon nagy hiba, a budapestiek akaratával teljesen ellenkező ötlet, hogy oda telepítsenek múzeumokat. Kifejezetten pártolja, hogy újabb múzeumok épüljenek, de ennek van sokkal jobb helye, például a rozsdaövezet a Soroksári út mentén. 

Elmondta: élvezi azt, amit az elmúlt három hétben történt, javasolja mindenkinek, hogy - ha nem is főpolgármester-jelölt aspiránsként, de - lépjen be a politikába, tegyen a környezetéért, egyeztessen, ütköztessen véleményeket, mert ez felszabadító élmény. Az előválasztás fontos Magyarország újrademokratizálásában, a NER által teremtett kényszerben sikerült olyan együttműködési módszert alkotni, hogy nemcsak a pártok egyezkedjenek, hanem a budapestiek dönthessenek.

A három vitában azért nem volt a jelöltek között éles nézetkülönbség, mert a viták elsősorban szakpolitikai kérdésekről szóltak, és Budapest problémái adottak. Ezekből nagyrészt következnek megoldási javaslatok, amelyekben árnyalatnyi különbségek vannak köztük.

Radikális különbség van közöttük viszont abban, hogy szerinte nem elégséges megválasztani a baloldal pillanatnyilag legnépszerűbb jelöltjét, hanem meg kell haladni a szekértábor-politikát. Szerinte ez a legnagyobb különbség az MSZP és Gyurcsány Ferenc jelöltje között és közte, hogy ők a bal-jobb felosztásban gondolkodnak. Kerpel-Fronius szerint nem itt húzódik a valódi választóvonal, hanem sokkal inkább azok között, akik elfogadják ezt a "gyűlölködő, maffiaszerű, korrupcióra épülő, arrogáns" hatalmi rendet, és akik az egyén, a vállalkozás, a tudomány szabadságát akarják, a bajba jutottak segítését tartják szem előtt. Ehhez pedig el lehet jutni baloldalról, liberálisként, a sétáló Budapest híveként és jobboldali alapról is.

 
Kerpel-Fronius Gábor (fotó: Facebook)
 


Neki az a tapasztalata, hogy vannak emberek, akik hisznek egy polgári Magyarországban, konzervatív irányvonalban, és egykor úgy látták, hogy ezt a Fidesz képviseli. Azonban a Fidesz elhagyta őket, de kitartottak a meggyőződésük mellett, és nem szívesen szavaznak az MSZMP utódpártjára vagy Gyurcsány Ferenc pártjára.  Ezzel nem gyurcsányozik, hanem ezeknek az embereknek a hozzáállását írja le. A választók egy része idegenkedik Gyurcsány Ferenctől vagy az MSZP-től, ez létező jelenség a politikában attól függetlenül, hogy ő kimondja vagy sem - tette hozzá.

Lehet, hogy nem ez a választáson, de ennek a hozzáállásnak szerinte lesz vonzereje, mert a szekértábor-logika az elmúlt 15 évben a leépülés és a pusztulás felé vitte az országot - jelentette ki. Úgy folytatta: kényszerhelyzet van, együtt kell működniük a többi párttal a demokratikus alapok megteremtése miatt, de attól, hogy bizonyos dolgokat kritizál bennük, még bőven együtt tudnak dolgozni. A legfőbb cél, hogy ősszel bármilyen koalícióban, bármelyik jelölttel legyőzzék Tarlós István főpolgármestert. Ezenkívül fontos célnak tartaná, hogy ezt olyan jelölt tegye, aki a szekértáborokon túllép. Azt mondta: véleménye szerint Kálmán Olga győzelme az előválasztáson a régi szekértábor-politika újrafogalmazása, annak győzelme lenne.

Ha ő nyerne, elkezdenék megtervezni a kampányt, és azt is, hogy a többiek miként támogatnák őt, de ez pontosan ugyanaz lenne, ha Kálmán Olga vagy Karácsony Gergely nyerne. Az első dolga az lenne, hogy felhívja őket és megkérdezze, milyen módon tudja támogatni a kampányukat. A leendő győztest támogatni fogja, ez volt a megegyezés, és reméli, kölcsönös lesz.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük...
2019. június 25., kedd 16:15
Műsorvezető: Bolgár György