„Klubrádió
Reggeli gyors

Publicus: Már fideszesek is átszavaznának Karácsonyra

18/06/2019 10:46

| Szerző: Klubrádió

Van néhány százaléknyi Fidesz-szavazó, aki átszavazna Karácsony Gergelyre, az MSZP és a Párbeszéd főpolgármester-jelöltjére, ha ő lenne Tarlós István kihívója októberben az önkormányzati választásokon – mondta Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője.

2019. június 18. Reggeli gyors / részlet, Pulai András, Publicus (19.06.18.)
08:51
00:00

Karácsony kicsit jobban áll az ellenzéki előválasztás jelöltjei között, mint Kálmán Olga, a független, DK-támogatottságú kihívója, de ez a verseny nem lefutott, hibahatáron belüli a különbség – közölte Pulai András.

Arra, hogy felmérésük szerint a kormánypártiak 44 százaléka úgy véli, Kálmán Olga a legesélyesebb, úgy reagált: a kormánypártiak a legkönnyebbnek tartott ellenfelet támogatnák, vélhetően azt érzik, hogy Karácsony lehetne érdemi kihívója Tarlósnak.

A baloldali szavazók egy része fél éve átszavazott volna Tarlósra és átszavazna most is, ha Kálmán Olga vagy a momentumos Kerpel-Fronius Gábor lenne a kihívó. Viszont már látszik néhány százaléknyi Fidesz-szavazó, aki éppen ellenkezőleg, Karácsonyra szavazna át. Jelenleg a Karácsony-Tarlós összevetés 26-27 százalékra áll, fej-fej mellett vannak, Kálmán Olga és a jelenlegi főpolgármester között 20-28 az állás, Kerpel-Fronius Gábor még komolyabb lemaradásban van, 15-28-ra kapna ki a fideszes politikustól.

Azt is elmondta: ugyanúgy alakul a részvételüket biztosra ígérők aránya, mint fél éve, a két új jelölt belépése nem változtatott ezen. Természetesen lehet, hogy többen lesznek, hiszen az előválasztás intézménye az első fordulóban bizonyított, nagy volt az érdeklődés.

Pulai András úgy vélte: a parkolási botrány érdemben nem befolyásolja Karácsony Gergely támogatottságát, mert többségében nem őt gondolják felelősnek, hanem a pártokat, azok között is főleg a Fideszt. Kálmán Olga „üres lap” a politikában: ez előny lehetne, ha nem ilyen nagy jelentőségű feladatra jelentkezne, hiszen a főpolgármester a legnagyobb, közvetlenül választott tisztség, ezért is fél tőle az aktuális miniszterelnök.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors
2019. június 18., kedd 07.47
Műsorvezető: Szénási Sándor

 

 


A három jelölt vitáját itt nézhetik meg: