„Klubrádió
Reggeli gyors

Három az egyben – ilyen jelölt kellene az ellenzéknek

11/06/2019 09:57

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Budapesten jók az esélyei a Fidesz leváltásának az őszi önkormányzati választásokon, de az ellenzéki győzelemhez először is a krónikus megosztottság megszüntetése, és mindenki által elfogadott közös főpolgármester-jelölt kellene. Ha az egyetlen indulóban össze lehetne sűríteni a Momentum modernségét és dinamikáját, Karácsony tapasztalatát és rokonszenvértékét, valamint Kálmán Olga női mivoltát, akkor győzhetne az ellenzék – írja a Die Welt.

2019. június 11. Reggeli gyors-részlet/Külföldi lapszemle/Kárpáti János (2019.06.11.)
05:33
00:00
Az európai parlamenti választások váratlanul és alaposan felforgatták a magyar politikát – írja a nagy olvasottságú, konzervatív szemléletű hamburgi Die Welt hasábjain a lap budapesti tudósítója, Boris Kálnoky. A cikk hangsúlyosan foglalkozik a Demokratikus Koalíció és a Momentum megerősödésével. Az ellenzék – állapítja meg – most a budapesti főpolgármester-választáson akarja „levadászni” a kormánypárt jelöltjét, és ezzel megtörni Orbán Viktor hatalmát.

A Fidesz ugyan győzött 52 százalékkal, de azt Orbán is elismerte, hogy a nemzeti konzervatív európai pártok általa is propagált irányvonalát – az EU-val való maximális konfrontációt – más országok választói csak csekély mértékben díjazták. Soros György nevét a kormányzati kommunikációban a választásokig csaknem az ördöggel azonosították, de ma már sehol sem hallani. Szavaival és tetteivel Orbán most Németországgal, Brüsszellel és a kereszténydemokrata irányzatú európai néppárti pártcsaláddal megy szembe.

Békével visszatérne

A Fidesz néppárti tagságát márciusban felfüggesztették, és Orbán, aki a májusi választások előtt azt jelezte, hogy esetleg távozni kívánhat a pártcsaládból, most vissza akar térni. Leállította a közigazgatási bíróságok létrehozását, hogy ne tegye ki magát a bírói függetlenség korlátozása újabb vádjának.

Szintén félretette az úgynevezett reklámadót, amely a bírálók szerint leginkább a kormányt kritizáló RTL-lel szemben volt a nyomásgyakorlás eszköze. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Die Weltnek adott interjújában megbékélő hangot ütött meg a Néppárt irányában, mondván, jobb a Fidesznek, ha ott marad.

Teljes átalakulás, krónikus megosztottság

A kormánypárt pillanatnyi helyzetének az áttekintése után a német laptudósítás áttér arra, hogy eközben teljes átalakulás megy végbe a krónikusan megosztott ellenzéki oldalon, és ez már az októberi önkormányzati választásokon új viszonyokat teremthet, főként Budapesten.

Az eddigi legerősebb ellenzéki pártokat, a szociáldemokrata MSZP-t és a jobboldali Jobbikot éppúgy megbüntették a választók, mint a zöld LMP-t. Hirtelen mások lettek az ellenzéki oldal legerősebb tényezői. A szocialistákról 2011-ben levált, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök által vezetett DK országos szinten 16, a fővárosban 20 százalékot kapott. Emellett látványos áttörést ért el a fiatal Momentum: országos szinten 10 százalék, Budapesten 17,3 százalék a támogatottsága. És a Fidesz, miközben az országos eredménye 52 százalék, Budapesten csak 41 százalékra futotta a kormánypártnak.

Újrakeverték

Az EP-választáson elért eredmények azt mutatják, az ellenzéknek sikerülhet legyőzni a 71 éves Tarlós Istvánt, a Fidesz hivatalban levő főpolgármesterét, ami új dinamikát adna a magyar belpolitikának – vélekedik a Die Welt tudósítója. Ehhez azonban – teszi hozzá Boris Kálnoky – arra lenne szükség, hogy az ellenzéki pártok közös jelöltben állapodjanak meg, a választók pedig hajlandóak legyenek erre a jelöltre szavazni, akkor is, ha nem az általuk leginkább kedvelt párt jelöltje. Így a jobbikos szavazóknak baloldali jelöltre kellene adniuk a voksukat.

Az MSZP, a DK és a Momentum már a tavasszal megállapodott abban, hogy a 43 éves Karácsony Gergelyt – akit a lap némi leegyszerűsítéssel szociáldemokratának nevez – küldik a főpolgármester-jelölti előválasztásra. Most azonban újrakeverték a lapokat: a DK elindítja az 51 éves Kálmán Olga országosan ismert televíziós műsorvezetőt, a Momentum pedig az eddig ismeretlen, 52 esztendős Kerpel-Fronius Gábor vállalkozót.

Előnye, hátránya

Boris Kálnoky szerint a Momentum legnagyobb előnye abban áll, hogy az egyetlen olyan új erő, amely a fiatal szavazókat meg tudja győzni, és az egyetlen olyan ellenzéki erő, amely sok korábbi Fidesz-hívőt is magához képes vonzani. Hátránya azonban, hogy Kerpel-Froniusnak nincs politikai tapasztalata, és első interjúiban ügyetlennek, gyakorlatlannak mutatkozott.

Kálmán Olgának az az előnye, hogy országszerte ismerik, és hogy nő. Amit azonban az ellenzékiek kedvelnek a műsorvezetőben, az taszítja a Fidesz-választókat: kormánypolitikusokkal készített interjúiban gyakran médiakivégzést hajtott végre. Politikusi tapasztalata ugyanakkor nincs.

A DK – olvasható a Die Welt cikkében – hasznot húzott a szocialisták bukásából, de e két párt szavazóbázisa a legidősebb, és a fiatalokat csak a Momentum tudja megszólítani. Karácsony az egyedüli, aki – Zugló polgármestereként – tényleges politikai tapasztalatot szerzett, és kedvelik is. Baloldali pártkötődése azonban zuhanórepüléshez vezet.

Három az egyben

Mindent egybevetve a német lap úgy látja: ha egyetlen jelöltben lehetne összesűríteni a Momentum modernségét és dinamikáját, Karácsony tapasztalatát és rokonszenvértékét, valamint Kálmán Olga női mivoltát, akkor jók lehetnének az esélyek.

Budapesten az ellenzék megújult, és emelkedőben van. A siker azonban attól függ, hogy a választók hajlandóak-e eltekinteni a végül megnevezendő közös jelölt gyengéitől, bármelyikük legyen is az.

És akkor még ott van a Jobbik és a zöldek saját jelöltje, akinek ugyan nincsenek nyerési esélyei, de az egyesült ellenzék jelöltjétől elvihet annyi szavazatot, amennyi a győzelemhez kellene.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2019. június 11., kedd 07.00
riporter: Kárpáti János