„Klubrádió
Megbeszéljük...

Gyurcsányt nem a DK-s polgármesterek száma érdekli

28/05/2019 17:25

| Szerző: Klubrádió

Nem az a fontos, hogy melyik pártnak hány képviselője lesz, hanem az, hogy az ellenzék adja a főpolgármestert és nagy többségbe kerüljön Budapesten – mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, aki hosszabb interjújában beszélt felesége, Dobrev Klára listavezetői szerepéről és arról is, miért kell tiszta vizet önteni a pohárba Orbán Viktor európai parlamenti szerepének ügyében.

Gyurcsány Ferenc szerint sikerült elsősorban a DK-nak megakadályoznia, hogy ez a választás a hazug módon a menekültválságról szóljon, hanem Európáról beszéltek, kialakult a Fidesz és a DK között egy vita az európai egyesült államokról.

2019. május 28. Megbeszéljük / részlet, interjú Gyurcsány Ferenccel (19.05.28.)
20:45
00:00
Arra a kérdésre, hogy miért lett Dobrev Klára a listavezető, úgy válaszolt: az országgyűlési választás után, tavaly április 9-én a felesége azt mondta, többet akar tenni, miközben ő maga arra jutott, hogy ugyanabban a felállásban, ahogy annak a megmérettetésnek nekivágtak, nem szabad elindulni májusban. Dobrev Klárát a környezetükből rengetegen kapacitálták korábban is, végül december-január környékén vállalta el a feladatot.

A DK elnöke közölte: négy dolgot kell megbeszélnie két európai parlamenti frakcióval, az S&D-vel (Európai Szocialisták és Demokraták) és az ALDE-val, a liberálisokkal. Ezek között elsőként azt említette, hogy az adott parlamenti csoport hajlandó-e támogatni az Európai Néppárt csúcsjelöltjét akkor is, ha a Néppárt frakciója befogadja a Fideszt. Másodikként az a fontos szerinte, hogy mit kívánnak a következő öt évben tenni az erősebb Európáért, valamint, hogy mi az álláspontjuk a szociális kérdésekről és a klímapolitikáról. Végül pedig – közölte Gyurcsány Ferenc – azt kell megvizsgálni, milyen szerepet játszhatnak a DK-s képviselők.

 
Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára (Facebook)
 



Kitért arra is, hogy szerinte a Néppártnak szakítania kell a Fidesszel, tiszta vizet kell önteni a pohárba Orbán Viktor ügyében: "aki szélsőséges nacionalista, populista, az ne maszkírozza magát demokratának", azért különösen ne, mert Magyarországon ez rengeteg választót megtéveszt. Hozzátette: tudja, hogy ha Orbán Viktor ellenzékbe kerül, nagyságrendekkel romlik az alkuképessége a következő költségvetési ciklus tárgyalásánál, és ezt az ország szenvedi meg. De "félig cinikus megjegyzésként" annyit fűzött hozzá: eddig is ellopták azt a pénzt, most kevesebbet lophatnak.

Gyurcsány Ferenc közölte továbbá: amikor megkötötték a megállapodást a budapesti kerületekben az ellenzéki jelöltekről, tudták, hogy lesz európai parlamenti választás, és megváltozhatnak az erőviszonyok. De mivel szerinte váratlan esemény nem történt, nincs hivatkozási alap arra, hogy ezt a kérdést erőszakosan, feszítő módon az asztalra tegyék. Viszont ha van közös akarat, módosítani mindig lehet a szerződéseket – jelezte.

Hangsúlyozta: az a fontos, hogy Budapest legyen újra szabad, az ellenzék adja a főpolgármestert, nem az, hogy melyik pártnak van több képviselője. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd jelöltje, zuglói polgármester mögött állnak ők is, a Momentummal megegyeztek a kerületekben – közölte.

A teljes interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Megbeszéljük...
2019. május 28., kedd 16.15
Műsorvezető: Bolgár György