„Klubrádió
Reggeli gyors

Karácsonynak nincs B-terve

30/05/2019 10:03

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Zuglóba látogatott el a Der Tagesspiegel riportere, aki írásában az Orbán-rendszer ellenfeleinek terveit is bemutatja. Karácsony Gergely, aki az őszi önkormányzati választásokon elindulna a főpolgármesteri címért, azt nyilatkozta, továbbra is bízik abban, lehet más a politika, amit be is akar bizonyítani majd a fővárosban. B-terve pedig nincs, győzelemmel számol. Egy másik, amerikai lap Orbán Viktor és Donald Trump nagy számú közös tulajdonságait veszi sorra, az Ukrinfo pedig az Amerika ukrajnai nagykövetének Magyarországhoz intézett figyelmeztetéséről ír.

2019. május 30. Reggeli gyors-részlet/Lapszemle(2019.05.30.)
05:16
00:00
Az Európai Föderalisták a Kossuth Klubban szerveztek kampányrendezvényt az uniós választásokra készülve, amikor telefont kaptak, a tervekkel ellentétben, mégsem tudják befogadni a rendezvényt. Arra hivatkoztak, hogy a résztvevő politikusok aránya kiegyensúlyozatlan. A magyar szervező, Nagy Eszter elmondta a brit The Telegraphnak, hogy a Fideszt hiába hívta meg, eszükbe sem jutott képviselni magukat a rendezvényen.

Hasonló esetről számolt be Cseh Katalin is, a Momentum győztes uniós képviselője, csak éppen ő vidéken tapasztalta ezt, ahol a budapestinél sokkal rosszabb a helyzet. Feledy Botond elemző pedig a lapnak azt írta körbe, miként zsírosodik az Orbánhoz lojális elit, és miként szegényedik a középosztály, amely szerinte minden tekintetben a rendszer kiszolgáltatottja. Úgy véli, az uniós pénzekből, amit lefölöznek Orbán haverjai, nemcsak a GDP plusz 2,5 százalékos növekedésére futja, de a 8-10 százalékos béremelésekre is, és ez tartja életben, sőt virágoztatta fel az Orbán-rezsimet.

A rendkívül aprólékosan megírt Telegraph-cikk igyekszik a korrupt és önkényes rendszer minden elemét bemutatni, kezdve a sajtószabadság eltörlésével, folytatva a civilekkel és az új közigazgatási bíróság felállításával. Amíg az Európai Unió nem tesz ellene, a helyzet nem fog megváltozni, viszont ha büntetné az országot, annak nem a Fidesz inná meg a levét. Hanem az adófizetők, aminek viszont nincs értelme – olvasható a brit lap cikkében.

Magyarországot figyelmeztette Amerika ukrajnai nagykövete

Amin jelenleg Ukrajna keresztülmegy, az invázió, a Krím elcsatolása, a háború – mind olyan események, amelyek minden NATO-szövetségest aggodalommal kellene, hogy eltöltsenek, így Magyarországot is – ezt Kurt Volker, az Egyesült Államok ukrajnai különmegbízottja mondta egy videós sajtókonferencián, amit az Ukrinfo ismertetett.

Volker hozzátette azt is, hogy szerinte Magyarország súlyos hibát követ el, amikor a nyelvtörvény okán Ukrajnát azzal bünteti, hogy blokkolja a NATO és Ukrajna közti vezetői-bizottsági egyeztetéseket. Ugyanakkor a cikk megjegyzi, hogy a Velencei Bizottság kifogásait korrigálva Kijev módosította az oktatási törvényt, amely kiküszöbölhetné a nézeteltéréseket.

Lehet más a politika

Zuglóba látogatott el a Der Tagesspiegel, s írásában az ellenzék reményeit szólaltatja meg. A címben így fogalmaz: Miért lehet veszélyes Orbán számára a baloldali kerület? Orbán Viktor óriási hatalmi túlsúlyban van, de Budapesten éket vert a baloldal. S Orbán nagyon jól tudja, Budapest fontos bástyája hatalmának, elveszíteni nem akarja.

A cikk Karácsony Gergely portréját is megfesti – többek között a zuglóiak szemüvegén keresztül. A 14. kerület polgármestere a német újságnak elmondta, hogy amit Zuglóban fel tud mutatni, a klímavédelmi programot, az alapjövedelem bevezetését és korrupció elleni sikeres küzdelmet – az nagyban, a fővárosban is sikeres lehet. Jelenleg Karácsony a legnépszerűbb ellenzéki politikus, kedveltsége épp csak elmarad a mostani főpolgármester, Tarlós Istváné mögött.

A Fővárosi Közgyűlés ülése
 
 Karácsony Gergely (Együtt-Párbeszéd) zuglói polgármester, három ellenzéki párt (MSZP-Párbeszéd-DK) által támogatott főpolgármester-jelölt a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. május 29-én. MTI/Bruzák Noémi
 
 


Az újságíró a parkolási botrány és az üggyel foglalkozó képviselőtestületi ülés részleteit is követte, a témához pedig Várnai Lászlótól, Civilzugló Egyesület önkormányzati képviselőjétől kért kommentárt. Nyilatkozatából kiderült, a parkolási ügyben a politikusok részéről adott zavaros magyarázatokkal ő sem tud igazán mit kezdeni.

A cikk szerint azonban mindenesetre Karácsony továbbra is bízik abban, lehet más a politika, amit be is akar bizonyítani majd a fővárosban. B-terve nincs, győzelemmel számol.

Megirigyelte a magyar kormányfőt

A New Hamphire-i Concord Monitor szerzője, John Hancock Orbán Viktor Donald Trump elnöknél tett fehér házi vizitjét összegezve a két politikus közös, sőt csaknem mindenben egyező tulajdonságait veszi sorra.

Szerinte az újfasiszta, megalomán Trump megirigyelte Orbán kleptomániáját, amit még túl is szárnyalna, ha tehetné, hogy aztán diktátorként úgy uralkodjon, mint ideológiai szövetségese, a magyar miniszterelnök.

A szerző kihasználja kettejük találkozóját arra, hogy fékezhetetlen indulatát kiöntse leginkább Trumpra. Aki Hancock szerint visszaél hatalmával, utasítja a neki engedelmeskedő igazságügyminisztert, és aki egyfolytában hazudik, valamint fittyet hány mindarra, ami Amerikát naggyá tette. A demokráciára.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2019. május 29., szerda 07.00
riporter: Csernyánszky Judit