„Klubrádió
Reggeli gyors

Nyelvrendőrség Ukrajnában

29/04/2019 09:18

| Szerző: Klubrádió

Végrehajthatatlan törvényt fogadott el az ukrán parlament, amelynek támogatottsága szinte nulla. A bukott elnök, Porosenko bosszúja?

2019. április 29. Reggeli gyors - részlet 19. 04.29. Brenzovics László
06:08
00:00

Az ukrán parlament elfogadta a nyelvtörvényt, amelyet az Európai Bizottság is vizsgálni fog. A lépés azért különösen érdekes, mert Petro Porosenko elveszítette az elnökválasztást, sokan úgy értékelik tehát, hogy ez a volt elnök bosszúja. Az új elnök, Volodimir Zelenszkij tehát nehéz helyzetbe kerül, mert nyilván állást kell foglalnia az ügyben.

 

Brenzovics László a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a Reggeli gyorsban elmondta, hogy a törvény szövege nem nyilvános, vagyis nem lehet tudni, hogy igazából mi a lényege. Ha csak az nem, hogy elterelje az emberek figyelmét olyan fontos kérdésekről, mint a korrupció, a szociális, gazdasági ellehetetlenülés.

Abszurd a mindennapokban, hogy egy étteremben, egy kávézóban ne lehessen az ukránon kívül más nyelven kérni, rendelni, hogy a televízióból, rádióból eltüntetik a nem ukrán nyelvű tartalmakat, azokat csak szinkronizálva lehet hallani, hogy nyelvrendőrséget állítanának fel.

Brenzovics László szerint a törvény végrehajthatatlan.

Lampé Ágnes interjúját a fenti „lejátszás” gombra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: MTI, Nemes János.