„Klubrádió
Esti gyors

Magyarországnak támogatnia kell Ukrajnát

19/03/2019 12:31

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Kurt Volker, az Egyesült Államok Ukrajnába akkreditált rendkívüli megbízottja nyilatkozott a Klubrádiónak.

2019. március 18. Esti gyors - részlet 19.03.18. Kurt Volker
05:06
00:00

Ukrajna 5 éve kénytelen tudomásul venni, hogy a Krím félszigetet annektálta Oroszország, mindemellett Donyeckben, Ukrajna keleti régiójában változatlanul folynak a harcok. Ezen évforduló kapcsán rendezett az amerikai külügyminisztérium brüsszeli irodája videokonferenciát Kurt Volker részvételével, aki az Egyesült Államok rendkívüli megbízottja, nagykövete, s vezeti az amerikai-ukrán tárgyalásokat illetve koordinálja Ukrajna nyugati partnereivel az egyeztetéseket. A mintegy 80 fős nemzetközi újságírócsapat által feltett kérdések között szerepelt a Klubrádióé is, amely a kiválasztottak közé került Kurt Volker asztalára.

A kérdésben utaltunk arra a Budapesten rendezett évfordulós megemlékezésre, amit az ukrán nagykövetség szervezett a Baltikumból érkezett szakértők részvételével. S amelyen többször elhangzott, hogy Ukrajna bízik abban, sor kerül a Krím visszaszerzésére, de ehhez a NATO-tól és az Európai Uniótól is több gesztusra vagy gesztus értékű tettekre lenne szükség, hogy Ukrajna elérhesse célját. Milyen eszközök, lehetőségek, módozatok vannak ennek a nemzetközi összefogásnak a megerősítésére, és vajon milyen szerep jut vagy juthatna Magyarországnak ideális esetben? – hangzott a Klubrádió kérdése.

- Magyarország valóban fontos szomszédja Ukrajnának. Magyarország – már csak saját történelméből kiindulva is - valóban átérezheti, mit jelent egy idegen hatalom jelenléte az országban – válaszolja Kurt Volker, az Egyesült Államok Ukrajnába akkreditált rendkívüli megbízottja. Ezért rendkívül fontos lenne Magyarország támogatása. Azaz Magyarországnak élen kellene járnia az Ukrajnával történtek elítélésében.

Katonai megoldásra senki sem gondol

Ugyanakkor kerek perec megmondta a nagykövet.

- Nincs mód a katonai beavatkozásra annak érdekében, hogy a Krím-félsziget visszakerüljön Ukrajnához. Ez katonai értelemben épp úgy katasztrofális következményekkel járna, mint emberáldozatok tekintetében, hisz ezrek halálát okozná. Katonai manőverben senki nem gondolkodik. Ugyanakkor jogi értelemben ennek a lehetősége nincs kizárva – tekintve Ukrajna függetlenségének a Szovjetunió előtti történelmét. És tekintve például a Krím integrációjához tartozó krími tatárok jelenlétét. A történelmi emlékezet mind-mind erről szól, és ebben a tekintetben Magyarországnak valóban fontos szerep kellene, hogy jusson. Hisz a Kárpát-medencében nyelvük, történelmük és kultúrájuk értelmet ad a sorsközösségnek és eleve meghatározza azt. Amit Magyarországnak érdemes lenne szem előtt tartania.

Egy megtámadott ország valós segítségre szorulna

- S végül nem mehetünk el amellett sem, hogy közismert az ukrán oktatási, illetve nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus, amelyben az ukránok azt szeretnék elérni, hogy a középiskolában már ukránul folyjon az oktatás. Tudom, hogy ez felveti az emberi és kisebbségi jogok kérdését, de ezzel együtt nagyon bízom abban, hogy végre le fognak ülni a tárgyalóasztalhoz a vitázó felek és elsimítják a nézetkülönbségeket, kitalálják, mi lehetne a probléma megoldásának a mechanizmusa. Tehát érthető indokkal a kapcsolatok befagytak, és ez vezetett oda, hogy Ukrajna nem tud miniszteri szintű találkozókon részt venni a NATO-val történő tárgyalásokon, egyeztetéseken. Ezt roppant kellemetlennek tartom, hisz egy megtámadott ország a jelen pillanatban valós külföldi segítségre szorulna. Úgyhogy még egyszer meg szeretném ismételni, remélem, le tudnak ülni, tudnak tárgyalni és rendezik a vitás kérdést, aminek következtében Magyarország olyan helyzetbe kerül, hogy Ukrajnát mellszélességgel támogathatja – válaszolt Brüsszelből a Klubrádió kérdésére Kurt Volker, az Egyesült Államok Ukrajnáért felelős különmegbízottja.

Esti gyors
2019. március 18. 18:00

A Klubrádiót Csernyánszky Judit tudósította.