„Klubrádió
Reggeli gyors

Netanjahu és a nem-négyek

21/02/2019 08:20

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Orbán és Netanjahu jóbarátok. Svéd-magyar szóváltás. Ukrán- magyar játszma. Kivel nem vesztünk még össze? Nemzetközi lapszemle.

2019. február 21. Reggeli gyors - részlet 19.02.21. Lapszemle
04:55
00:00

Palesztin-politikája miatt a Nyugat-Európából érkező bírálatok vitorlájából kívánta kifogni a szelet Benjamin Netanjahu, amikor a Visegrádi Négyekkel tervezett találkozót, s miből végül nem lett csúcstalálkozó a lengyelek megsértése miatt – írja az izraeli Haaretz. Merthogy az izraeli külügyminiszter idézte a volt kormányfőt, Yithzak Shamirt, miszerint a lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust. Mateusz Morawiecki szerint az az igazi rasszizmus, amit a külügyminiszter képvisel éppen. Azonban sikerként könyvelheti el az izraeli kormányfő - a nemzetközi incidens ellenére –, hogy a meghívásnak eleget tett három résztvevő mind hivatalt nyit Jeruzsálemben, Magyarország kereskedelmi képviseletet. Orbán Viktor a találkozón elítélte az Európában erősödő antiszemitizmust, ami ellen a magyar kormány kitartóan harcol többek között a magyar zsidó közösségek támogatásával. Orbán reméli azt is, hogy az uniós választások eredményeképpen sikerül visszaszorítani az antiszemitizmust. A cikk rögtön melléteszi, hogy Orbán és Netanjahu jó barátok, annak ellenére, hogy a magyar kormányfő a nácikkal kollaborált Horthy Miklóst nemegyszer dicsérte, és annak ellenére, hogy az épülő Sorsok Háza a jelek szerint elmismásolja a magyarok felelősségét a holokauszt tragédiájában.

 
Soros-plakátkampány Forrás: 444.hu
 

Orbán és Netanjahu

A Times of Israel pedig nemcsak Orbán és Netanjahu jó barátságáról ír, de arról is, hogy Izraelben rossz szemmel nézik a kormányfő magyar kapcsolatait. De hogy a széles publikum is megkedvelje a magyarokat, márciustól Duna Napokat rendeznek, mi több Izraelben 2019 a magyarok kulturális éve lesz. A programsorozat az Operettszínház előadásaival kezdődik, folytatódik a néptánc együttessel, tartanak magyar kulináris napokat, magyar filmhetet, ahol például a Kertész Mihály rendezte Casablancát is be fogják mutatni. Ott lesz a Győri Balett épp úgy, mint a Nemzeti Színház a Csíksomlyói Passióval.

A svéd-magyar diplomáciai adok-kapoktól is hangos a nemzetközi média, akárcsak az újabb unióellenes óriásplakáttól, amelyben Junckert és Sorost akarja lejáratni a magyar kormány. Előbbiről az Euronews számol be részletes alapossággal, kitérve például arra is, hogy Magyarországon az elmúlt 20 év legmagasabb gyerekvállalási hajlandóságát mutatják a statisztikák (1,53), ami még így is elmarad az EU-s átlagtól (1,6). Eközben az átlagos gyerekvállalási ráta a svédeknél még mindig 1,85 - ott viszont ez az elmúlt évtized legrosszabb eredménye.

A New York Times is foglalkozik a svéd-magyar szóváltással, amelynek során a svéd külügyminiszter arra kérte a magyar nagykövetet, hogy kerüljék a személyeskedő megjegyzéseket.

Juncker-Soros

A BBC pedig a Juncker-Soros-féle plakát mögötti ideológiákról, az Európában húzódó frontvonalakról ír, amely szerint többségbe kerültek a nacionalisták, akik ellenzik a muzulmánok európai integrációját szorgalmazó Unió törekvését. Kovács Zoltán a BBC-nek úgy fogalmazott, a magyaroknak jogukban áll megtudni, mi is valójában az Unió igazi szándéka. A bizottsági elnök szóvivője mindezt nevetséges összeesküvés-elméletnek nevezte.

Áder bécsi látogatását a plakátbotrány alaposan felkavarta – írja a Der Standard. Nem kívánta kommentálni az ezzel kapcsolatos véleményeket, csupán annyit mondott, hogy elnöksége alatt jópár kampányt megélt már. Mindenesetre kollégája, az osztrák elnök tarthatatlannak nevezte a Juncker-Soros ellen indított plakátháborút.

A Wall Street online pedig a Bundestagból a CDU frakcióvezető helyettesét, Johann Wadephult idézi, aki szerint nemcsak felháborító ez a kampány, de megkérdőjelezi azt is, hogy Orbán valóban a keresztény értékeket képviseli-e, s hozzá még becstelennek is nevezte őt.

Lábon lőtte magát Magyarország

Magát lőtte lábon Magyarország, amikor az ukrán törvényeket megsértve titokban magyar állampolgárságot ígérve útlevelet osztogatott a kárpátaljaiaknak, majd kiderült, hogy az állampolgársági vizsgákat le sem téve elérik, hogy magyar nyugdíjat folyósítsanak nekik – írja az ukrán Unian hírügynökség. Polt Péter legfőbb ügyész 108 esetben már talált bűnösöket és újabb kb. 100 esetet vizsgálnak. A lap epésen megjegyzi, hogy a magyar diplomatákat akkor és most sem zavarja, hogy Ukrajna nem ismeri el a kettős állampolgárságot, s most persze szabadulni akarnak azoktól, akik a törvényeket kijátszva Magyarországon magasabb nyugdíjat kapnak, mint a hazájukban.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a felső "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI, Miniszterelnöki sajtóhivatal/Szecsődi Balázs.