„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyarország kiábrándítja az uniós állampolgárokat

14/02/2019 07:24

| Szerző: Csenyánszky Judit/Klubrádió

Közép-Európában "csapott össze" Kína és az Egyesült Államok. Felgyorsulhat a 7-es cikkely szerinti eljárás, ami már konkrét pénzvesztést jelent. Továbbra is téma a Sorsok Háza. Nemzetközi Lapszemle.

2019. február 14. Reggeli gyors - részlet 19.02.14. Lapszemle
05:31
00:00

Az előző adminisztráció elhanyagolta a közép- és kelet-európai térséget, az emiatt keletkezett vákuumot pedig Oroszország és Kína kihasználta – az AP hírügynökség jelentése alapján ezt emelte ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Szlovákiában és Lengyelországban tett látogatása kapcsán számos amerikai újság, például a wisconsini Beloit Daily News

A két ország jelentette fenyegetéssel szemben Amerika felveszi a harcot, és a berlini fal lebontása után 30 évvel védelmi-katonai és gazdasági egyezmények megkötésével visszatér a térségbe – mondta az amerikai külügyminiszter budapesti és a pozsonyi látogatását követően Varsóban. Pompeo szerint Moszkva geopolitikai fegyverként az energia-ügyleteket használja fel céljai eléréséhez. A célja pedig a szuverenitás és a szabadság erodálása Európában.

Budapesten ütközött az USA és Kína

Az AP tudósítása szerint Budapesten azzal fenyegetőzött a külügyminiszter, hogy Amerika kihátrál a térségből, ha a magyar kormány továbbra is enged a Huawei kínai mobilgyártó nyomásának. Meggyőződése, hogy minden tekintetben ki vannak téve a cégek és az állampolgárok is a kínai adatlopásnak, amellyel a kínai hírszerzés visszaélhet. Mike Pompeo budapesti kijelentéseire a magyarországi Huawei elnöke is reagált, arra kérve a világ érintett vezetőit, hogy az 5G-s rendszerek kiépítésénél legyenek nyitottak a haladó megoldásokra, hogy együttműködve a mindenki számára legbiztonságosabb technológia valósulhasson meg. Mert ha kizárnak egy szereplőt az információs és telekommunikációs piacról, azzal a kíberbiztonságnak és a versenynek ártanak - mondta William Wu, a budapesti Huawei vezetője.

A többnyelvű China Internet Information Center elnevezésű kínai portál kis késéssel, de Pompeo budapesti tárgyalásaira reagálva hozta le a kínai külügyminiszter válaszát, miszerint utóbbi reméli, hogy Amerika nem avatkozik be a magyar-kínai kapcsolatokba és nem rontja el a két nép barátságát. A kínai fenyegetést falra festő amerikai állítások szerinte teljesen alaptalanok. Nagyhatalomhoz méltatlannak minősítette a kínai diplomácia az amerikai fenyegetéseket, és azt feltételezi, hogy az érintett országok rájönnek, miként zsarolja őket Washington.

 
Forrás: Pexels.com
 

Felgyorsulhat a 7-es cikkely szerinti eljárás

Magyarország még a Brexittel küszködő Egyesült Királyságnál is jobban kiábrándítja az uniós állampolgárokat - adja hírül az European Council of Foreign Relations 28 uniós tagországot vizsgált felmérése. Orbán Viktor az uniós harcokat belpolitikai célokra használja fel az együttműködés helyett. A Sargetini-jelentésben leírtaknak megfelelően egyelőre úgy látszik, hogy 2019-ben is ugyanezt a politikát kívánja folytatni a magyar kormányfő. Sőt, az uniós választási kampányban ismét migrációellenes háborúra rendezkedik be, mozgósítja szavazóbázisát, és a populisták térnyerésével a választások után feltehetően komoly átrendeződések lesznek az uniós pártok között, noha még élvezi az Európai Néppárt támogatását. A román uniós elnökség idején még nem – noha nincs szívélyes viszony Bukarest és Budapest között –, de az azt követő finn elnökség során a 7-es cikkely szerinti eljárás felgyorsulhat, olyannyira, hogy az a támogatások elosztásánál már kézzel fogható veszteséget jelent majd Magyarország számára.

Magyarországon az antiszemitizmust is másképp értelmezik

Minket antiszemitának nevezni, egyszerűen hazugság, jobban tenné, ha a saját dolgával törődne – ilyen és ehhez hasonló mondatok szerepeltek abban a válaszközleményben, amelyet Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár vágott Marie van der Zyl fejéhez – írja a Jewish Chronicle, illetve a The Guardian. A hölgy a Brit Zsidó Közösségek Képviselői Tanácsának elnöke, akivel a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős tisztségviselője  még a múlt héten tárgyalt arról, aggasztja a Tanácsot az Orbán-kormány Soros-ellenes támadása. Megbeszélésüket követően Zyl közleményt is kiadott, egyenesen antiszemitának minősítve a tárgyaláson elhangzott bizonyos megjegyzéseket. A magyar diplomata erre válaszul szerdán adott ki közleményt, amelyben az is szerepel, hogy „rendkívül sajnálom azokat a zsidókat, akiket feltételezhetően Önnek kellene képviselnie”. Illetve, hogy az antiszemita meghatározás a magyar olvasatban teljesen más, mint az Önökében. Felrótta az elnökasszonynak, hogy nem mutat tiszteletet Magyarország iránt, ellenben a brit Munkáspártban tapasztalható antiszemita megnyilvánulásokat igyekszik tisztára mosni. Szalay-Bobrovniczkyék tárgyalásán a sorosozáson kívül a Sorsok Háza ügye is felvetődött. A helyettes államtitkár felhozta védekezésül azt is, hogy a konzervatív Pickles lorddal is találkozott, akinek eszébe sem jutott antiszemitának minősíteni a Soros-elleni kampányt. A brit Holokauszt Emlékbizottság vezetője, Eric Jack Pickles egyébként hamarosan Budapestre jön egyeztetni a Sorsok háza jövőjéről.

Búcsú Tandori Dezsőtől

A tegnap 80 éves korában elhunyt Tandori Dezsőről emlékezik meg a Neue Zürcher Zeitung, aki a magyar nyelv legmesteribb árnyalatait tudta megszólaltatni. Megemlíti a cikk, hogy fordított Rilkét, Kafkát, Musilt, Thomas Bernhardot és Elfriede Jelineket. Számos kitüntetése közül a Weimar Goethe emlékérmet emelte ki.

A North Carolina Public Radio a magyarországi macho politikai kultúra meghaladásának reményét festi fel három politikusnő véleményét elemezve: Donáth Annáét, Novák Katalinét és Szél Bernadettét.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg.