„Klubrádió
Megbeszéljük...

Az orosz veszély hozhatta Magyarországra Pompeót

11/02/2019 16:48

| Szerző: Klubrádió

Magyarország nem egy nagyhatalom, amellyel érdemes lenne külön tárgyalni. Az amerikai külügyminiszter látogatása tehát inkább csak jelképes - mondta a Klubrádiónak Frank Tibor egyetemi tanár, Amerika-szakértő.

2019. február 11. Megbeszéljük -részlet 19.02.11. Mike Pompeo látogatása
08:03
00:00

Az amerikai külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Mike Pompeo amerikai külügyminisztert 2019. február 11-én. MTI/Szigetváry Zsolt
 

Nem szabad különösebb jelentőséget tulajdonítani az amerikai külügyminiszter budapesti látogatásának, ez inkább csak egy jelképes gesztus – véli Frank Tibor, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének professzora. A hasonló rövid vizitek a diplomáciában rutinnak számítanak.

Mike Pompeo a hazájában sem számít különösebben fajsúlyos politikusnak, Trump elnök külpolitikai kérdésekben is önjáró, legfeljebb a lányára, vagy a vejére hallgat.

Frank Tibor inkább katonapolitikai hátteret sejt a külügyminiszteri látogatás mögött. Az Amerikai Egyesült Államok a NATO költségvetésének majd háromnegyedét állja és arra próbálja rászorítani a többi tagállamot, hogy legalább két százalékra emeljék katonai kiadásaikat. Cél lehet továbbá az orosz és kínai befolyás csökkentése. Közép-Európa egy úgynevezett „egészségügyi folyosóba” esik, amely Oroszország útjába esik, ha az nyugat felé mozdulna.

A professzor azt is jelképesnek tartja, hogy Pompeo magyar civil szervezetek vezetőivel is találkozik, különösebb áttörést nem vár. Bár azt sem zárja ki, hogy a megbeszéléseken valamilyen meglepő dolog történjen.

 Frank Tibor egyetemi tanár, Amerika-szakértő a Megbeszéljük 2019. február 11-ei, hétfői adásában nyilatkozott. Dési János interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: Pixabay.