„Klubrádió
Reggeli gyors

A fiatalok már nem koporsót visznek, hanem fényt hoznak - Nemzetközi lapszemle

17/01/2019 11:13

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Magyar adomány Ukrajnának, haldoklik a népszuverenitás, hiába próbálja a kormány elhallgattatni a fiatalokat, büntetik az emberiességet. Témák a világsajtóból.

2019. január 17. Nemzetközi lapszemle 01. 17.
05:19
00:00

Fordulat a magyar-ukrán viszonyban: hazánk önként felajánlott Ukrajna fejlődéséhez csaknem 8 millió eurót az Európa Tanácsnak. Ez az összeg az eddig összegyűjtött alap negyedét teszi ki, tehát jelentősnek mondható – tudjuk meg az Európa Tanács sajtóközleményéből. Az úgynevezett működési alap azt a célt szolgálja, hogy Ukrajna mielőbb felzárkózhasson az uniós normákhoz tekintve törvénykezését, intézményrendszerét, hogy megfeleljen a jogállami elvárásoknak, az emberi jogi és a demokratikus működési rendszer feltételeinek. Az önkéntes adományt az Európa Tanács állandó magyarországi képviselője ajánlotta fel. 

A népszuverenitás halála

A London School of Economics blogrovatában a népszuverenitás lassú magyarországi haláláról írt elemezést az Exeter Egyetem előadója, Lise Eshter Herman. Abból indulva ki, miért nem tud mit kezdeni az Európai Unió a magyarországi helyzettel, miért nem hatásosak az eddigi intézkedések. Hisz ha egy törvény nem felelt meg az uniós normáknak, illetve ha az Európai Bíróság, vagy akár a Velencei Bizottság górcső alá vett egy-egy jogszabályt, és annak módosítását megkövetelte, akkor a kormány többé-kevésbé igyekezett eleget tenni a kifogásoknak úgy, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon. Idézhetjük a bírák nyugdíjaztatására hozott törvényt, amit ugyan részben megváltozott a Fidesz, de addigra már 200 új bírát is sikerült székbe ültetnie. A Fidesz-kormányzás rendszerét egészében kellene szemlélni, azt, ahogy a kisebbségekből még inkább zsugorodó kisebbséget teremt, hogy közben még nagyobb többséget állítson a maga oldalára. Márpedig a kisebbségek elnyomásával – legyen az politikai párt, értelmiségi társadalom vagy a médiavilág – szép lassan a népszuverenitás elvét számolja fel. A folyamat lassú és megállíthatatlan a szerző szerint. Pontosabban békés úton visszafordíthatatlannak tűnik. 

A fiatalok nem hallgatnak

Ennél optimistább cikket írt az 1865-ben alapított, nagy tekintélyű amerikai The Nation folyóiratba Rosa Schwarzburg. Aki azt látja, hiába próbálta a kormány elhallgattatni a vele szemben kritikus fiatalokat - többek között a CEU elüldözésével -, pont az ellenkezőjét érte el, szolidaritásukat erősítve inkább összefogásra sarkallja őket. A szerző maga is a Szabad Egyetem mozgalom tagja, a CEU tanítványa, részt vesz a tüntetéseken, és mint írja, december közepére mozgalmuk tagsága elérte a 10 ezret. Nem adják fel küzdelmüket a despota-populista Orbán Viktor ellen. A Budapesten töltött egy év alatt arra kellett rájöjjön a szerző, hogy nemcsak a CEU sorsát pecsételte meg a despota rendszer. Hasonló sorsot szántak az Akadémiának, a CorvinusEgyetemnek, a tankönyvpiacnak, a kritikus médiának. Schwarzburg úgy érzi, 56 öröksége ébredt fel a fiatalokban, a mozgalmuk erősödik, már 15 ezren vannak. Mert megtanulták, hogyan kell tervezni, szervezni és kivitelezni egy-egy tüntetést. Egyre többen kapaszkodnak össze szolidaritást vállalva egymásért. A munka törvénykönyve ügyében épp úgy, mint a közigazgatási bíróságok miatt. A szakszervezetek hozzák a tapasztaltságukat és jó szervezőkészségüket, az egyetemisták pedig heves fellángolásukat és tenniakarásukat. Készülnek a 19-i tüntetésre, de úgy látja, ennél talán fontosabb az, hogy országszerte ma már más a diskurzus egy kávézóban, kocsmában vagy akár otthon is. A CEU koporsójával indult ez a mozgalom, de ma már nincs gyászhangulat. Mert felcsillant a fény.

Magyarországon büntetik az emberiességet

Az osztrák Volksblatt menekültügyi értékelést ad annak kapcsán, hogyan lezárult Ausztria soros uniós elnökségének fél éve. Az Európai Tanács összegzésén alapuló elemzés megállapítja, hogy az elmúlt három évben – miután Ausztria lezárta a nyugati balkáni menekülő útvonalat – elharapózott a törvénytelenségek kultúrája. Utalva itt arra, hogy azokat is büntetik manapság, akik menekülteknek segítenek, vagy egyszerűen csak életet mentenek. Holott ők Európa egykori méltóságát, ami még maradt belőle, igyekeznek megőrizni. Ők azok, akik tartják magukat a Genfi Menekültügyi Egyezményhez, ami mindenkire nézve kötelező kellene, hogy legyen. Az OPU cseh segélyező szervezet vezetője a saját országán kívül Magyarországot és Szlovákiát hozza fel példaként arra, miként büntetik az emberiességet ezek a nációk. És ráadásul tehetik ezt következmények nélkül. A januártól szeptemberig tartó időszakban Magyarországon 4000-en akartak áthaladni, 2700-at közülük más határra irányítottak és végül 560 menekült kérelme került elbírálásra. Míg Svájcban 16 ezer, Ausztriában 13 ezer menekült keresett menedéket. Ezek magas számok, de az egy évvel korábbiakhoz képest mérséklődtek.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a felső ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: 168 óra.hu.