„Klubrádió
Esti gyors

Ukrán nagykövet: Új Oroszország elleni lépéseket várunk Magyarországtól

26/04/2019 14:29

Nagyon fontos, hogy a világ elítélje az újabb Ukrajna elleni orosz lépést, azt a törekvést, hogy orosz állampolgárságot adjanak az Oroszország által bekebelezett ukrajnai területek lakosainak – erről beszélt a Klubrádiónak az ukrán nagykövet. A diplomata hangsúlyozta, szeretnék, ha Magyarország is reagálna, miután eddig is több baráti gesztust tett Ukrajna felé. Nem mellesleg fogadott három ukrán sebesült katonát, hogy segítse gyógykezelésüket.

2019. április 25. Esti gyors-részlet/Interjú az ukrán nagykövettel
07:27
00:00

 
Nepop Ljubov, 
Ukrajna magyarországi nagykövete
 

Nem csak tiltakozást, hanem további szankciókat és politikai nyomást vár Ukrajna a nemzetközi közösségtől Oroszország ellen, azután, hogy szomszédjuk az Ukrajna lázadó régióiban élők számára könnyített módon teszi lehetővé orosz útlevél kiadását – nyilatkozta a Klubrádiónak Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövete.

A képviseletvezető elmondta, nem csak az ENSZ-től várnak reakciót, hanem más partnereiktől, így az Európai Uniótól, a NATO-tól, valamint Magyarországtól is, azért, hogy az említett eszközökkel rákényszeríthessék Oroszországot, térjen vissza a normális párbeszédhez, és vonja vissza csapatait Ukrajnából, engedje el a politikai foglyokat, és tartsa be a minszki megállapodást.

Az orosz állampolgárság megszerzését könnyítő döntés kapcsán Vlagyimir Putyin orosz elnök Vlagyivosztokban tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy Lengyelország, Románia, valamint Magyarország is állampolgársághoz juttatja a határokon túl élő saját etnikumát, és ő nem látja be, miért ne tehetné ugyanezt Oroszország. A New York Times beszámolója azonban az érvelés kapcsán megjegyzi, az említett országok nem támadtak rá szomszédaikra, miként Oroszország Ukrajnára.

Nepop Ljubov elmondta, Magyarország részéről nagyon fontos baráti gesztuskén értékelik, hogy továbbra is szilárdan támogatja Ukrajna területi egységét, valamint támogatta az Oroszország elleni szankciók meghosszabbítását. Azt is megemlítette, hogy Magyarországon jelenleg három ukrán katonát gyógykezelnek, akik az orosz agresszió elleni harcokban sebesültek meg.

A nagykövet beszélt az április 24-én elfogadott ukrán nyelvtörvényről is, amely kapcsán hangsúlyozta, a jogszabály teljes hatályba lépéséig még négyéves átmeneti időszak következik, tehát 2023-ig az eddigi módon folyhat tovább a magyar nyelvű oktatás Ukrajnában. Az ukrán kormány azt is elfogadta, hogy a magániskolákra más szabályok vonatkozzanak, de erről még az ukrán parlamentnek is döntenie kell.

A New York Times arról ír, hogy a kijevi parlament olyan törvényt fogadott el, amely megerősíti az ukrán hivatalos nyelv központi szerepét, és partvonalra szorítja az orosz nyelv használatát.

A törvény, amelyet az a Petro Porosenko államfő szorgalmazott – aki a minap vereséget szenvedett ugyan az elnökválasztáson, de még hivatalban van – kötelezővé teszi a közalkalmazottak, katonák, orvosok és tanárok számára az ukrán nyelv használatát, valamint a filmek, illetve tévéműsorok esetében kilencven, a nyomtatott sajtótermékek és könyvek esetében pedig ötven százalékos ukrán nyelvű részarányt ír elő.

Volodimir Zelenszkij, a megválasztott új ukrán elnök, aki – mint a New York Times írja – maga is hallhatóan könnyebben fejezi ki magát orosz nyelven, Facebook-bejegyzésben közölte: alaposan elemezni fogja a megszavazott törvényt azért, hogy minden ukrajnai polgár alkotmányos jogait és érdekeit biztosíthassák.

Az interjú hangfelvételét a cikk elején kattinthatja!

Esti gyors/Interjú Nepop Ljubov ukrán nagykövettel
2019. április 25., csütörtök 18.00
riporter: Csernyánszky Judit