„Klubrádió
Esti gyors

Karácsonynak jót is tehet Kálmán Olga indulása

6/06/2019 18:43

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd jelöltje eddig nyugodt lehetett, Kálmán Olga indulása (őt a DK támogatja) talán aktivizálja a zuglói polgármester kampányát is – mondta Böcskei Balázs.

2019. június 06. Esti gyors / részlet, Böcskei Balázs (19.06.03.)
06:54
00:00
Az IDEA Intézet igazgatóját arról kérdeztük, hogy a Demokratikus Koalíció csütörtökön bejelentette: Kálmán Olga újságírót, televíziós műsorvezetőt indítja a főpolgármesteri előválasztás második fordulójában. (A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc korábban a Klubrádióban is úgy nyilatkozott: Karácsonyt támogatják.)

Böcskei Balázs szerint az, hogy Gyurcsányék visszaléptek a korábbi ígéretükhöz képest, vagy a az előválasztásról szóló dokumentumhoz tartják magukat, tehát a második forduló győztesét támogatják, politikai vita, amelyet nem egy elemzőnek kell eldöntenie.

Ehelyett arra hívta fel a figyelmet, hogy Karácsony Gergely eddig nagyon nyugodt kampányt folytatott, sima győzelemre számítva, most talán neki is jót tesz, hogy jött egy erős jelölt, aki akár az ő szavazóit is megszólíthatja.

Felidézte, hogy intézetük publikált egy kutatást a nők politikai szerepvállalásáról, amelyben a többi között olyanokra kérdeztek rá, hogy kit tartanának alkalmasnak a miniszterelnöki posztra, kinek a véleményét kérdeznék a migrációs válságról, vagy hogy kire bíznák rá gyermeküket. Politikusok mellett olyan ismert személyeket is rátettek a listára, mint Schmidt Mária, Lévai Anikó vagy Kálmán Olga. A 2000 ember megkérdezésével készült kutatásból az derült ki, hogy a legtöbben Kálmán Olgát látnák szívesen főpolgármesterként. Ugyanakkor – jegyezte meg Böcskei Balázs – árnyalja az eredményeket, hogy a műsorvezetőt 7 százalék támogatta (Kunhalmi Ágnes 6, Szél Bernadett 5 százalékot kapott – a szerk.), 59 százalék szerint viszont egyik felsorolt közszereplő se lenne alkalmas a főváros vezetésére.

Böcskei Balázs szerint a többi ellenzéki jelölthöz képest nem indul esélytelenül Kálmán Olga, nem Tarlós Istvánhoz, a jelenlegi, fideszes városvezetőhöz képest. Az ismertség soha nem fordítható le szavazatokra, erre Puzsér Róbert a jó példa, aki ismert, népszerű, hiszen sokan követik, de „leamortizálta magát” a politikai stílusa miatt.

(címlapi kép: MTI/Kollányi Péter)

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Esti gyors
2019. június 6., 18.15
Műsorvezető: Szénási Sándor