„Klubrádió
Reggeli gyors

Miért állít az ellenzéket meglepő jelölteket az MSZP?

3/06/2019 10:18

| Szerző: Klubrádió

Most már főleg az önkormányzati választás kampányával vannak elfoglalva , ezért az MSZP-elnökség lemondása nem aktuális. Az EP-választáson szerzett egyetlen mandátumuk sorsával sem foglalkoztak hosszan – erről beszélt a Klubrádióban Ujhelyi István szocialista politikus. Azt is mondta, Jávor Benedek nem lesz a brüsszeli stábjának tagja, de szeretné, ha segítené az Európai Parlamentben végzett munkáját. Az ellenzéki együttműködést cáfolva helyi jelöltekkel előálló MSZP-s szervezetekről azt mondta, azok helyi ügyekben önállóan dönthetnek, és az ellenzéki erők eddig a NER miatt rivalizáltak.

2019. június 03. Reggeli gyors-részlet/Interjú Ujhelyi Istvánnal (2019.06.03.)
06:57
00:00
Nem engedheti meg magának az MSZP elnöksége, hogy most lemondjon, de önkritikusan vizsgálja, hogy mi lehet az oka a párt gyenge, 6 százalékos EP-választási eredményének. A párt az őszi önkormányzati választásra készül, amelynek tulajdonképpen már elindult a kampánya, az MSZP sok-sok tucat polgármesterjelöltje és több száz önkormányzati képviselője áll a rajtvonalnál. Nem tehetik meg, hogy a nyár közepéig belső, felmenő tisztújítást folytassanak, ezért érdemben nem merült fel az MSZP elnökségének lemondása, de természetesen a párt elgondolkodott azon, mi az oka gyenge EP-választási eredményüknek – mondta a reggeli gyorsban Ujhelyi István, a párt politikusa.

A szocialista EP-képviselő hozzátette, az önkormányzati választás után nyilvánvalóan értékelik a helyzetüket, a szocialista párt a nagyon sok belső egyeztetésen és elemzésen túl, külső szakértőket is felkér a helyzet értékelésére, hogy megvizsgálják, hogyan lehet megújítani a párt politikáját.

Rendezett az MSZP. de helyi ügyekben nem a központ dönt

Arra a riporteri felvetésre, hogy az MSZP helyi szervezetei több helyen is saját jelölttel álltak elő az önkormányzati választásokra, megcáfolva az ellenzéki együttműködésről mondottakat, és szembe menve a központi akarattal, kérdés, mennyire van a központ kezében a párt. Ujhelyi azt válaszolta, rendezettség van, bár csalódott, nincs szétesve a közösség, a helyi szervezetek pedig az önkormányzati kampány előkészületeiben helyi ügyekben önállóan dönthetnek, nem az országos központ tárgyal a helyi együttműködésekről. 

Hangsúlyozta azonban, szerinte a NER-rel a Fidesz olyan helyzetet állított elő, amelyben az ellenzéki pártok egymással rivalizáltak, szépségversenyt tartottak, ahelyett, hogy teljes együttműködésben legalább egy-két mandátumot elvettek volna a kormánypárttól. Bebizonyosodott, jobb lett volna ha az ellenzék egy nagy csapatban indul, ami nem az MSZP-nek jelentett volna előnyt – mert lehet, hogy akkor is ugyanennyi EP-képviselőjük lett volna –, hanem az országnak. 

 
Pál Tibor, MSZP
 

A 444.hu beszámolója szerint az MSZP egyik helyi akciója Ferencvárosban történt, ahol, miután a párt az EP-választáson csak a negyedik lett 7,69 százalékkal, a szocialisták helyi meghatározó politikusa, Pál Tibor a többi ellenzéki pártot meglepve, előállt a kerületi önkormányzati választás taktikai forgatókönyvével, ami szerint Jancsó Andrea volt LMP-s, jelenleg független képviselő lesz az ellenzék közös jelöltje, és a többi kerületi pozícióra is javaslatokat tett. 

Jávorék hangja

Arról, hogy Jávor Benedek, a Párbeszéd volt EP-képviselője, aki nem jutott brüsszeli mandátumhoz, mivel foglalkozik a jövőben, Ujhelyi azt mondta, nem az ő stábjában dolgozik majd, civil állást keres, de azt kérte tőle, amennyiben munkája engedi segítsen neki az európai parlamenti tevékenységében. Kijelentette, beül az EP környezetvédelmi bizottságába is, ahol a Párbeszéd által képviselt fenntartható környezetvédelmi politikának a hangja akar lenni.

Az egyetlen, májusban megnyert MSZP-Párbeszéd mandátum sorsáról azt mondta, a szocialista párt választmánya múlt heti ülésén nem foglalkozott vele hosszan. A nyolcórás összejövetelen talán ha negyedóráig volt terítéken az ügy, majd kétharmados többséggel elfogadták, hogy a listán a mandátumáról lemondó Tóth Bertalan pártelnök után következő személyként ő mehessen Brüsszelbe, így folytatni fogja ottani munkáját – tette hozzá Ujhelyi.