„Klubrádió
Hetes Stúdió

Miért pont őt? – Pár világos kérdés Kálmánnak, Karácsonynak, Kerpel-Froniusnak

22/06/2019 17:00

| Szerző: Klubrádió

Öt alapkérdésre vártunk választ a Hetes Stúdióban az ellenzéki előválasztás főpolgármester-jelöltjeitől. A feleletek között szó volt a kormányt megállító népszavazásokról, új, Budapest által pénzelt közszolgálati médiáról, másik repülőtérről, a bulinegyedes legénybúcsúk alternatíváiról, új villanybuszokról, felmosásáról, koszcsökkentő keményebb büntetésekről, a pártfüggőség hátrahagyásáról, az egész ország megváltoztatásáról, valamint az ígérgetések kellemetlenségéről is.

2019. június 22. Hetes Stúdió-részlet/Ellenzéki főpolgármester-jelöltek
21:14
00:00
Zajlik a főpolgármesteri előválasztás, az együttműködő ellenzéki pártok jelöltjéeie jövő szerdáig lehet szavazni. A tét az, hogy ki legyen a kormánypárti Tarlós István, jelenlegi városvezető kihívója.

Az előválasztás három indulójának öt kérdést tettünk fel, a válaszadás idejét nyolc-nyolc percben maximáltuk.

Kérdezz-felelek

Mit kezdene a fővárosban megvalósuló, de nem fővárosi hatáskörű nagy állami beruházásokkal? Például a Liget-projekttel, a Vár-projekttel, az új centrumkórházak bővítésével, építésével, a Kvassay-zsilipnél az új atlétikai stadionnal vagy a Hungexpo fejlesztésével?

Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum jelöltje azt mondta, amennyire a főpolgármesteri lehetőségekből telik, visszafordítaná a Városligetet romboló Liget-projektet, célja, hogy hasonló nagyberuházásokat a budapestiek megkérdezése nélkül a többet ne lehessen csinálni. Az állami kompetenciába tartozó centrumkórházak esetében pedig igyekezne Budapest szempontjait jobban érvényesíteni a kormányzati akarattal szemben.

Kálmán Olga, a DK jelöltje szerint a fővárosi nagyberuházásokról mindig tárgyalni kell a kormányzattal, A kormányfő és a budapesti önkormányzat vezetője között nincs alá-fölé rendeltségi viszony, a főpolgármesternek a budapestiek a főnökei – tette hozzá.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd indulója azt hangsúlyozta, hogy az említett beruházások egy részére a fővárosnak is van hatásköre, például a városligeti építési szabályzatot a budapesti közgyűlés alkotja meg. Más projektek kapcsán közvetlen jogi eszköz kevésbé áll rendelkezésre, de ezeknél is minden politikai lehetőséget meg kell ragadni a kifogásolt tervek megakadályozására. A legfontosabb eszköz, hogy a városvezetés a budapestiekhez fordul, és fővárosi népszavazási csomagot kezdeményez. A kormány a következő években nagyjából ezermilliárd forintot akar olyan beruházásokra költeni a fővárosban, amire a budapestieknek nincs szüksége, azok károsak a város számára,. Az ezekre tervezett pénzeket hasznos célokra kell költeni, és ehhez alternatív javaslatokat kell tenni.

Hogyan biztosítana nyilvánosságot a legfontosabb intézkedéseinek, hogy a nem baloldali fővárosiak is értesüljenek róluk? Hogyan lenne átlátható a főpolgármesteri hivatal munkája? Milyen gyakran tartana sajtótájékoztatókat?

Kálmán Olga
A főváros minden szerződését nyilvánossá, bárki által elérhetővé kell tenni. A döntések előkészítésbe, majd az elkészült beruházások monitorozásába bevonná a civil szakmai szervezeteket, aminek költségeit a főváros állná. Nagyon szeretné, ha a fővárosi önkormányzat a szabad sajtót is támogatná, akár rádió, televízió vagy újság formájában. Hangsúlyozta ez nem fővárosi propagandát jelentene, hanem valóban a szabad hang támogatását.

Karácsony Gergely
Zuglói polgármesteri tapasztalataira alapozva, nem csak a szerződéseket tenné nyilvánossá, hanem az önkormányzati költségvetést, pénzügyi adatokat is bemutatná, az átlagpolgárok számára jól érthető módon. A nyilvánosság kapcsán azt is mondta, a budapesti közterületekről kitiltaná a közpénzből felhizlalt hazug, gyűlöletkeltő propagandakiadványokat, például az ingyen osztogatott Lokált. Budapestnek pedig létre kell hoznia a valóban közszolgálati médiáját, amiben mindenképpen szerepet kell kapjon egy hetilap, valamint rádiós és internetes, illetve mobilapplikációs kommunikációt is indítani kell. Tehát fővárosi forrásokból kell felépíteni egy valóban közszolgálati médiát.

Kerpel-Fronius Gábor
Az összes fővárosi költségvetési döntés és közbeszerzés anyagát jól kereshető adatbázisban hozná nyilvánosságra. Minden fontosabb ügyben sajtótájékoztatót tartana, valamint heti rendszerességgel „mély sajtótájékoztatókat” is szervezne.

 
Ellenzéki főpolgármester-jelöltek az Átriumban
 

 

2018-ban több mint négymillió turista fordult meg Budapesten. Milyen intézkedéseket javasol, hogy ne folytatódjon a fővárosiak és a turisták napi csatározása? Mekkora az a turistaszám, amit Budapest még elbír? Milyen turisztikai fejlesztéseket indítana el, ha Ön lenne a főpolgármester?

Karácsony Gergely
A turisták számával önmagában nincs probléma, az ide érkezők eloszlásával térben és időben már igen, ezért olyan stratégiát kell kialakítani, amely a város külföldiek által eddig elkerült pontjait is bevonja a turizmusba, a bulinegyedben pedig szigorítani kell a szabályokat. A megoldást nehezíti, hogy az idegenforgalmi bevételek a kerületekhez folynak be, ezért a mostani igazságtalan rendszer haszonélvezőivel, a belvárosi kerületekkel közösen fel kell lépni azért, hogy legyen pénz fővárosi turizmus stratégiára, városmarketingre. A város fölötti erős repülőforgalom miatt megnövekedett légtérzajjal foglalkozni kell, ami nagy mértékben a turisták miatt alakult ki. Alternatív érkezési útvonalak kellene, valamint hosszabb távon el kell gondolkodni egy másik, Budapesttől messzibb reptér megépítéséról.

Kerpel-Fronius Gábor
Budapest a mostaninál is több turistát fogadhatna, a probléma tehát nem a mennyiségi, hanem a minőségi mutatókkal van. Nagyon nagy arányú a buliturizmus, illetve az alacsony hozzáadott értékű turisztikai termék, miközben Budapest kulturális felhozatala a többet költő turisták ide csalogatására is alkalmas.

Kálmán Olga
Komfortosabbá kell tenni a várost, nem csak a külföldi, hanem a belföldi turisták számára is. Ide tartozik például, hogy tisztábbá kell tenni az utcákat és a levegőt, a nyári hőségben ivókutakat kell felszerelni és a nyilvános illemhelyekre is szükség van.

Szinte minden hallgatónk, aki hozzászólt a főpolgármesteri előválasztáshoz, arról is beszélt, Budapest olyan mint egy szeméttelep. A fővárosban szerintük nincsenek, vagy alig vannak nyilvános illemhelyek, nincs elég szemetes, ezért mindenki eldobja a szemetét, és kapualjakban végzi a kis és nagy dolgait … Ezt a problémát hogyan oldaná meg?

Kerpel-Fronius Gábor
Az nem feltétlenül igaz, hogy nincs elég szemetes, inkább az a baj, hogy ezeket nem ürítik elég gyakran. Azzal azonban egyetért, hogy nyilvános illemhelyek, közkutak, mosdóhelyek számát növelni kell, és ezt meg is tenné. Megjegyezte azt is, az, hogy Budapest koszos, mindannyiunk felelőssége, nemrég a Hollán Ernő utcában például azt tapasztalta, a fővároshoz, a kerületi önkormányzathoz és a társasházakhoz tartozó területek egyként koszosak. Fontos tehát, hogy a főváros lakói hogyan viszonyulnak a kérdéshez. Főpolgármesterként a mostaninál jóval erősebben büntetné a köztéri szemetelést, így a csikkek eldobását is, ugyanakkor meg kell teremteni a lehetőséget mindenkinek, így a hajléktalanoknak is, hogy bejussanak nyilvános illemhelyekre.

Kálmán Olga
Ez az, amiről első perctől beszél: a várost csak az nem érzi magáénak, aki használja – fogalmazott. Budapest nem minden esetben tekinthető az otthonunknak, mert nem érezzük biztonságban magunkat, és nem érezzük rendben lévőnek, mert nem tartják tisztán, ezért többek között napi felmosás kell az aluljárókban, heti mosás az utakon, meg kell tisztítani a levegőt és elektromosbusz-cserére is szükség van. Számtalan olyan intézkedés van, amivel jobbá élhetőbbé tehető a főváros – mondta.

Karácsony Gergely
A használható nyilvános illemhelyek számának növelésére kiváló lehetőség a főváros és az egyik reklámcég megállapodása, amelyben utóbbi vállalta, hogy plakáthelyekért cserébe XXI. századi színvonalú utcai vécéket üzemeltetnek. A főváros azonban eddig nem élt ezzel a lehetőséggel. Hozzátette, ma a főváros legfőbb jellegzetessége valóban a mocsok, amiért a kukaholding felelős. A fővárosnak ezért, a kerületekkel partnerként együttműködve, összehangolt munkával többet kell költeni a köztisztaságra.

Miért gondolja magát alkalmasabbnak a főpolgármesteri posztra, mint ellenfeleit?

Kálmán Olga
Ellenfélnek Tarlós Istvánt tartja, hangsúlyozta. A mostani főpolgármestert főleg azért kritizálta, mert szerinte nem emelte fel a hangját a kormány káros döntéseivel szemben, így az oktatási és egészségügyi intézmények elvétele, vagy épp a budapestiek által befizetett szemétdíjakból összejött pénz megcsapolása ellen. Párthoz kötődő, a felé megfelelési kényszeres főpolgármester nem úgy képviseli a budapestieket, ahogy elvárnák tőle – tette hozzá. A DK jelöltje azt is mondta, ő nem kötődik egy párthoz, hanem pártokhoz, és mindenkihez, akinek nincs pártja, a budapestiek főpolgármestere szeretne lenni.

Karácsony Gergely
Szerinte három jó program és jó jelölt indul a választáson. A maga részéről annyit tud mondani, hogy nagyon régóta készül a feladatra, már januárban meghirdette a programját, amin sok tucat szakértővel dolgozott, kerületi vezetőként pedig megszerezte azt a tapasztalatot, ami nélkülözhetetlen a kétmilliós főváros irányításához. Az ő célja nem az, hogy megnyerje a főpolgármester-választást, hanem hogy sokkal jobban vezesse Budapestet, és az új önkormányzat ezzel mintát, alternatívát adjon az országnak.

Kerpel-Fronius Gábor
Cégvezetőként megtanulta, hogy az ember addig nyújtózkodjon, amíg a takarója ér, ezért kicsit kellemetlenül érinti, hogy versenytársai nagyon sok olyan pontot ígérnek, amelyeknek a megvalósítása több milliárd forintba kerül. E közben Budapest költségvetése az ellenzéki főpolgármester megválasztása után sem lesz jobb helyzetben, mint most. Ő ezért minden megszólalásában igyekszik elkülöníteni azokat a dolgokat, amelyeket a büdzsé jelentős javulása, valamint a másik lehetőséggel is számolva, annak változatlansága esetén megvalósíthatónak tart. Abban lenne tehát mindenképp jobb főpolgármester, hogy realisztikus tervet és együttműködést ígérne a budapestieknek, nem csodát.

Az ellenzéki előválasztáson induló főpolgármester-jelöltekkel készített interjút a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatja meg vagy megnézheti a YouTube-on is.

Feliratkozott már a YouTube-csatornánkra?

FELIRATKOZOM:

Hetes Stúdió/Ellenzéki főpolgármester-jelöltek programja
2019. június 22., szombat 15.00
riporter: Neuman Gábor