„Klubrádió
Reggeli gyors

Előválasztás – Estére lesz eredmény

26/06/2019 10:35

| Szerző: Klubrádió

Az érvényességi küszöböt már átlépték, a déli urnazárás után következhet a szavazatok összeszámlálása. Az előválasztás a demokrácia ünnepe.

2019. június 26. Reggeli gyors - részlet 19.06.26. Magyar György
06:52
00:00

Délig még lehet szavaznia a budapesti főpolgármester-jelölti előválasztáson az ellenzéki jelöltekre. Az már biztos, hogy az érvényességi küszöböt átlépték, szerda reggelig 63.500-an adták le a voksukat, Erről számolt be Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke. A számlálással várhatóan este 6 órára végeznek, kivéve, ha olyan szoros lesz az eredmény, hogy újra kell számlálni a szavazatokat.

A DK és az MSZP némi vitába keveredett, Gyurcsány Ferencék visszaélésekről kaptak információkat, de Magyar György szerint ez hamar rendeződött, komolyabb panasz nem érkezett hozzájuk. Úgy véli, hogy túlbuzgó aktivisták mindig vannak, különösen, ha ilyen nagy a tét.

Az előválasztás győztese immár nem egy párt, nem is az ellenzék, hanem a budapestiek jelöltje lesz – hangsúlyozta az elnök. A többiek pedig a győztes mögé fognak állni, mert aki nem ezt teszi, azaz nem tartja be a megállapodást, az arcot veszít és a választók súlyosan meg fogják büntetni.

Magyar György ezt az előválasztást a demokrácia ünnepének tekinti, mert a fővárosiak mertek véleményt nyilvánítani és ahhoz adták a nevüket, adataikat is. Így nem ősszel, az éles választáson fog kiderülni, hogy ki indul Tarlós István ellen. Azért is ünnep ez, mert kiderült, hogy a pártoknak nem füstös szobákban, zárt ajtók mögött kell eldönteniük, hogy ki reprezentálja őket, hanem be kell vonniuk a civileket is. A lényeg, hogy egyetlen kihívója legyen a regnáló főpolgármesternek, mert ebben a torz választási rendszerben így lehet legyőzni.

Megjegyezte még, hogy több vidéki városból is keresték őket, hogy segítsenek hasonló megoldást találni az önkormányzati választásokra.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos.

Reggeli gyors
2019.06.26. 06:00
Műsorvezető: Rózsa Péter