„Klubrádió“
Reggeli gyors

Átlátszó: súlyosan sérti az átláthatóságot Horváth Csaba előterjesztése

28/10/2019 13:57

| Szerző: Klubrádió

Bár visszavonta vitatott előterjesztését Horváth Csaba zuglói polgármester, mi megkérdeztük mindkét felet az ügyben. Elsőként Erdélyi Katalin, a dokumentumot nyilvánosság elé táró Átlátszó újságírója mondta el a Reggeli gyorsban, mit tekint problémásnak a szövegben.

2019. október 28. Reggeli gyors / részlet, Erdélyi Katalin, Átlátszó.hu (19.10.28.)
07:56
00:00

Horváth Csaba hazugságnak nevezte a cikkét, de Erdélyi Katalin kitart amellett, hogy minden igaz belőle. A kerület frissen megválasztott vezetője benyújtott egy előterjesztést, amelyben szerepel a szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) átalakítása, ez fent van Zugló honlapján. Ennek alapján lehetőséget kap arra a polgármester, hogy ha valamilyen ügyet halaszthatatlannak minősít, akkor a képviselő-testület nevében döntést hozzon.

Azért nem kereste meg Horváthot, mert nem állításokat tett, nem véleményezett, hanem azt közölte, ami fent van az interneten, a XIV. kerületi önkormányzat hivatalos honlapján, Horváth Csaba aláírásával – mondta az újságíró.  Nekik az a munkájuk (és a szenvedélyük), hogy megtaláljanak olyan dolgokat, amelyeket más nem vesz észre, ezt is csak ők találták meg eldugva a honlapon. Ha a cikk megjelenése előtt szólna mindenkinek – mint amikor megtudták, hogy Orbán Viktor magánrepülővel utazgat (meccsekre) –, akkor az érintetteknek lenne idejük magyarázatot gyártani. Az oknyomozás idézőjelben lebuktatás; aztán a portálok reagáltatják a politikusokat, ahogy ez most is történt – tette hozzá.

Erdélyi Katalin arról is beszélt, hogy a polgármester benyújtott egy salátarendeletet is, amely a kerületi vagyongazdálkodást módosítaná úgy, hogy ingó vagyonoknál 50-ről 150 millióra, ingatlanoknál 50-nél 250-re emelné azt az értékhatárt, amelynél a képviselő-testület döntése szükséges, és egyéb esetekben csak egy bizottság határozna. Ez tehát a jelenleginél szűkebb nyilvánosságot biztosítana.

Az Átlátszó újságírója kitart amellett, hogy ezek súlyosan sértik az átláthatóságot, mert nem értesülhet a nyilvánosság az említett a döntésekről. Megkérdeztük Horváth Csabát is, aki meghallgatta a beszélgetést Erdélyi Katalinnal, majd reagált rá, az ebből készült cikket itt találják.

(Az Átlátszó.hu 2011-ben alapított független, oknyomozó online újság; öndefiníciója szerint civil watchdog (figyelő), amely a közélet tisztaságáért, a közpénzekkel történő átlátható gazdálkodásért küzd – írja a portálról a wikipedia. Horváth Csaba pedig október 13-án a szavazatok több mint 50 százalékát megszerezve lett a XIV. kerület polgármestere az ellenzéki együttműködés jelöltjeként.)

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Horváth Csaba/Facebook

Reggeli gyors
2019.10.28. 08:10
Műsorvezető: Lampé Ágnes