„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony: Útszéli logikát követ a kormány

25/02/2020 20:16

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely főpolgármestert kérdeztük színházakról, Városligetről, Gulyás Gergely, Baán László és Fürjes Balázs kijelentéseiről. Kijelentette, a Szabad Tér Színházat a kormánytól függetlenül akarják működtetni, ezért nem kérnek a személyi javaslataikból sem. A Városliget ügyében ősz óta ismert az álláspontjuk, és ha a kormány nem akar új épületeket, nem kellene elleneznie a változtatási tilalmat sem – tette hozzá.

2020. február 25. Esti gyors / részlet, Karácsony Gergely (20.02.25.)
08:25
00:00

Színházak támogatása

A színházaknál, úgy tűnik, továbbra is érvényesül a polgárháborús logika, az számít majd, melyik kinek a színháza – erről kérdeztük elsőként Karácsony Gergelyt az Esti gyorsban. A főpolgármester szerint a színházakról szóló, nagyon rossz törvény által okozott pusztítást kell mérsékelniük. Ezért a rendelkezésre álló (az igazságosnál jóval szűkösebb) forrásaikat öt színház (a Katona József Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház és a Trafó, valamint a Szabad Tér Színház) finanszírozására tartják fenn, amelyek mástól nem remélhetnek segítséget.

A kormány azzal indoklással hozott törvényt, hogy ha valamire ad pénzt, akkor beleszólást is kér. Karácsony Gergely szerint ez útszéli logika, hiszen nem a saját pénzüket költik, hanem az adófizetőkét. És a kultúra nem működhet úgy, hogy aki fizet, annak a nótáját játsszák.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter közölte, minden tárgyalást berekesztenek a színházak finanszírozásáról a fővárosi vezetéssel, ha nem Bán Teodórát választják a Szabad Tér Színház igazgatójává. Karácsony úgy reagált: a főváros nem akarja a kormánnyal együtt működtetni a Szabad Tér Színházat, innentől kezdve viszont – a kormány logikája szerint – nem kérik a tanácsukat, a személyi javaslataikat sem. Másik hét színház ügyében tárgyalnának, de nem látott még olyan tárgyalást, amely eredményes volt, és úgy indult, hogy valaki megüzente a másiknak, mit nem tehet.

Változtatási tilalom a Ligetben

Baán Lászó, a Liget-projekt miniszteri biztosa szerint a tervezett változtatási tilalom a Ligetben lényegében azt jelentené, hogy zöldfelületeket nem lehetne növelni, de építeni igen. Karácsony Gergely azt mondta, ez abszurd és képtelen állítás, hiszen faültetéshez nem kell építési engedély.

Fürjes Balázs államtitkár felrótta, hogy egyeztetés nélkül döntenének a Liget ügyében. Karácsony Gergely erre közölte: az új közgyűlés első ülésén kialakították a már kompromisszumos álláspontjukat, hiszen csak az el nem kezdett múzeumokat nem engednék megépíteni. Aztán novemberben egy kormányülésen is elmondta azt az álláspontot, hogy nem támogatják új épületek építését, majd az év végi közfejlesztési tanácsülésen is, ahol szenvedélyes vita alakult ki, nem győzték meg egymást, de úgy tűnt, a kormányzat elfogadja a döntésüket. Ezt a jól ismert álláspontot szeretnék tehát rögzíteni, és ha a kormány nem akar ott építkezni, mi a baja a tilalommal? – tette fel a kérdést.

Koronavírus-ügyben elmondta, sok olyan céget üzemeltetnek, amely rengeteg emberrel lép szó szerint érintkezésbe, ezért ezeknek a cégeknek a vezetőivel vírusmegelőzési tervet kezdtek el kidolgozni.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Esti gyors
2020. február 25., kedd 18:15
Műsorvezető: Kárpáti Iván