„Klubrádió
Megbeszéljük...

Karácsony: mosolyoffenzíva és asztal alatti rugdosódás

10/01/2020 11:16

| Szerző: Klubrádió

A színfalak előtt megy a mosolyoffenzíva, az asztal alatt meg a bokán rúgás – így reagált Karácsony Gergely az Orbán Viktor sajtótájékoztatóján elhangzottakra és a színháztörvényre, valamint a kukaholding ügyére. Szerinte az, hogy a miniszterelnök megtartja, amit Tarlós Istvánnak megígért, már most nem felel meg a valóságnak.

2020. január 09. Megbeszéljük / részlet, Karácsony Gergely (20.01.09.)
17:49
00:00

Orbán Viktor évindító sajtótájékoztatóján azt mondta, fogadjuk el, az ellenzék több helyen jobb jelölteket állított, és ők győztek. Karácsony Gergely úgy reagált: ebben az értelemben úgy tűnik, mégis van demokrácia, a miniszterelnök kénytelen elfogadni a választópolgárok döntését. Ha valaki azt gondolná, hogy a rosszabb jelölt győzött, akkor a választópolgárokat tekintené alkalmatlannak arra, hogy döntsenek a saját sorsukról, de nem ez történt.

Arról is beszélt Orbán, hogy száz nap türelmet ad az új vezetésnek, és bár Karácsony Gergely jelezte, tényleg nemsokára annyi ideje győztek, de azalatt is rengeteg munkát végeztek el. Sikerült a többi között felszámolni a parkolási maffiát egy döntéssel, megtiltani a rabszolgatörvény alkalmazását, 50 milliárdot szerezni a járóbeteg-ellátásra.

Az volt Orbán Viktor reakciója, hogy amit Tarlós Istvánnak megígért, azt tartja – Karácsony Gergely szerint ez az állítás már most nem felel meg a valóságnak. Mondott két példát, az egyik a színháztörvény, amely sokkal nehezebb helyzetbe hozza a fővárosi vezetést, mint Tarlós István idején. Akkor normatív támogatást kaptak az államtól a színházak, tehát nem politikai rövid pórázon voltak. Az Orbán-Tarlós megállapodásban az is szerepelt, hogy a főváros akarata ellenére semmilyen törvényt nem szavaznak meg. A másik példa a kukaholding ügye: a budapestiek 30 milliárdot fizetnek be ennek a cégnek, a főváros elvégzi a szolgáltatást, majd az állam ebből a 30 milliárdból elvesz 10-et és elviszi valahova. Eddig a főváros ezt az összeget visszakapta. Ha Orbán Viktor azt mondja, hogy mindent megkapnak, amit Tarlós idején, akkor ez egy tízmilliárdos mondat.

Közölte azt is: nem az ő felelősségük, hogy a Lánchidat évtizedek óta nem újították fel, és az se, hogy erre az előző vezetés rosszul mérte fel a költségeket, fele annyiból akarták elvégezni a beruházást. Szintén nem az új vezetés okozta a Biodóm helyzetét, amelyhez hiányzik 20 milliárd forint. 114 milliárdos adóssága van a fővárosnak bankhitelekből és 50-60 milliárd hiányzik a beruházásokból – jelentette ki Karácsony Gergely. Úgy folytatta: nem a kormány pénzét kérik, hanem a budapestiek adójának töredékét kérik vissza, hiszen a főváros termeli a magyar GDP 38 százalékát, de az adóbevételek 98 százalékát csak távcsővel nézheti. A főpolgármester azt is mondta: következetesen a képviselik a budapestiek érdekeit, ha kell, akkor színpadra állnak a tüntetőkkel, ha kell, akkor tárgyalnak és kezet ráznak.

A szemétszállítási ügyre visszatérve úgy fogalmazott: ezt az országot – bár sokaknak ez rossz hír – a miniszterelnök vezeti és nem a kukaholding vezetője, a kormányhatározatban is megjelent megállapodás szerint pedig jár nekik ez a 10 milliárd forint. A közfejlesztési tanácsban napirendre veszi, hogy Budapest ki szeretne lépni a kukaholdingból, azért is, mert fejlesztenék és zöldebbé tennék a hulladékgazdálkodást.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy bár szívesen építenének szuperkórházat, de úgy tűnik, nem kell a fővárosnak, ahogy a Liget-projekt sem. Karácsony Gergely szerint a Ligetnél nincs miről tárgyalni, a projektet a fővárosiak többsége és az új vezetés ellenzi, mert a szmogtól fuldokló városban felfoghatatlan, hogy egy parkba akarnak építkezni. „Nem akarunk az át nem adott gödrök országává válni”, vannak olyan épületek, amelyek építését leállítani már több kárt okozna, mint hasznot – tette hozzá. A szuperkórháznál meg fővárosi telket is felajánlottak, hogy jobb közlekedésű helyen épülhessen meg, ahol eléri a tömegközlekedés, hiszen így is túl nagy az autóforgalom és nem szeretnék, ha ezt növelné a beruházás.

A miniszterelnök megerősítette, hogy a budapestieket nem akarja büntetni a kormány azért, mert más szellemiségű vezetést választottak. De korábban ő maga jegyezte meg, hogy ne azt nézzék, amit mond, hanem azt, amit tesz. Nyilván a kukaholding vezetője se maga találta ki, hogy ezzel szembemegy, vagyis a színfalak előtt megy a mosolyoffenzíva, az asztal alatt meg a bokán rúgás. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a Fidesz nem a budapestiek érdekében dönt, akkor nem Karácsony Gergelyékkel szemben lép, hanem a szavazókkal, a saját szavazóikkal is szemben, hiszen a fideszesek is járnak színházba és az ő szemetüket is el kell vinni.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Megbeszéljük...
2020. január 09., csütörtök 16:00
Műsorvezető: Bolgár György