„Köszönjük,
Esti gyors

Kéri László Orbánról: tovább tart a féligazságok rémuralma

9/01/2020 21:57

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor az önkormányzati választások óta fölvette a megértő, kompromisszumkereső pózt, de Kéri László politológus szerint messze nem csak ebből áll a Fidesz politikája, a másik oldalon ott van a mindenkit támadó Kövér László és maguk az új törvények.

2020. január 09. Esti gyors / részlet, Kéri László (20.01.09.)
07:25
00:00

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön tartotta kormányinfóját, amelyen igaz, nem minden ellenzéki portál lehetett ott, de kérdezhettek tőle, mi pedig Kéri Lászlóhoz fordultunk. Neki az volt az első újdonság a sajtótájékoztató alapján, hogy Orbán milyen fitt. Üzenet is lehetett a híveinek, de akár azoknak is, akik nem szimpatizálnak vele, hogy több mint két órán keresztül tartotta a sajtótájékoztatót. azt nem mondaná Kéri László, hogy állta a sarat a miniszterelnök, mert ez csak "műsár" volt, nagy károkat nem okozott.

Három korábbi kancelláriaminiszter is kritizálta Orbánt, udvarias választ adott két volt kollégájának (Stumpf Istvánnak és Navracsics Tibornak), Lázár Jánosnak viszont odaszúrt, hogy "előbb szerezd vissza Vásárhelyt, fiacskám, aztán majd komolyan veszlek". Sikerült egy sajtótájékoztatót elegáns szoft kormánypropaganda-fórummá tennie a miniszterelnöknek, és ez bizonyos szempontból politikai bravúr. Kellett hozzá persze az ötven újságíró udvariassága is. Ha egy olyan helyen tartják az egészet, ahol nem egyenrangú partnerek a felek, nem a Karmelita kolostorban, ahol az ellenzéki újságírók többet nem fordulnak meg, az behatárolja a bátorságot is – mondta Kéri László.

Szerinte Orbán Viktor már negyed éve a megértő, konszolidációt hirdető kormányfő pozícióját vette fel, de Kéri szerint ne higgyük, hogy a szelíd beszédeiből áll a kormányoldal politikája. Láthatjuk a döntéseket és láthatjuk az ellensúlyt képviselő Kövér Lászlót, aki hiperradikálisan szid mindenkit, nemcsak az ellenzéket, hanem egyszerűen azokat, akik nem Fidesz-hívők. Az Európai Néppárttal kapcsolatban is tovább játssza Orbán Viktor azt a szerepet, hogy tőle függ a viszont, az ő kezükben van a döntés. Tovább tart a játszma a háttérben, nem rendeződtek még el tartósan az európai pozíciók a választás után. 

Volt néhány olyan elem, amellyel a miniszterelnök továbblépett a szokásos Fidesz-kommunikáción. A klímaváltozás ügyében úgy tűnik, beállnak az európai fősodorba, és kormányzása tizedik évében mintha Orbán Viktor is észrevette volna, hogy külföldre mennek az ápolók és gondok vannak az egészségügyben.

Összességében ha Fidesz-hívőként nézi valaki ezt a sajtótájékoztatót, akkor azt látja, milyen nagyszerű, hogy ott áll a vártán a miniszterelnök, de ha nem Fidesz-hívő az ember – és ilyenek is vannak szép számmal az országban – akkor azt mondaná, hogy tovább tart a féligazságok rémuralma – mondta Kéri László.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Esti gyors
2020. január 09., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Kárpáti János