„Klubrádió
Szabadság, elvtársak!

A Fidesz nevelője - Kéri László

11/08/2019 04:54

| Szerző: Klubrádió

"Amikor bementem az új parlament első ülésére, mind a hat pártban ismerősöket láttam” - mondja Kéri László politológus.

2019. augusztus 09. Szabadság, elvtársak! (2019. augusztus 09., péntek 19:00): Kéri László
50:28
00:00
Műsorvezetők: Szénási Sándor

Tanította a Fidesz alapítóit a rendszerváltás előtt, és máig úgy tartja, hogy Orbán Viktor, Kövér László, Áder János, Szájer József és Lévai Anikó is generációjuk legtehetségesebbjei közé tartoztak, és hajlandóak voltak éjszakákat átvitatkozni olyasmikről, amikkel az egyetemen nem lehetett foglalkozni. Igaz, a mostani miniszterelnökkel már '83-ban összeveszett. A politológus hangsúlyozza, hogy a bár Orbánék siettetni akarták a rendszer összeomlását, a Fidesz csak mellékszereplője volt a 89-90-es eseményeknek, annak ellenére, hogy mindig elmentek a falig és nagyobb kockázatot vállaltak a többieknél, ezért sem szabad jelentéktelennek tartani a szerepüket. Hogy aztán mivé lett a párt? 

A Szabadság, elvtársak! adásában Kéri László elmondja, hogyan nézte végig Stumpf Istvánnal az MDF kétnapos budapesti megalakulását, ami után sokáig elnökségi tagnak hitték, pedig nagyon unta magát és eszébe sem jutott, hogy ez a párt nyeri majd az első választást.

Harminc év távlatából már tisztábban látszik a rendszerváltás folyamata. A politológus tapasztalatai szerint '87-től már változást akartak az emberek. Különböző fórumokon már kérdeztek az eladósodásról, a katonai semlegesség lehetőségéről. A pártok, illetve azok kezdeményei a humán értelmiségből tulajdonképpen megfelelő elitet toboroztak, de már a kerekasztal tárgyalásokon félrecsúszott valami. A rendszerváltás politikai részét alaposan tisztázták, de háttérbe szorultak a gazdasági, szociális kérdések, mint például a munkanélküliség. Németh Miklós kormánya még jól működött, keveset hibázott, ám az új elitnek nem csupán pár évben, hanem évtizedekben kellett volna gondolkodnia. Ez lett volna a kötelessége. Szembenézni a vadonatúj kihívásokkal.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. De a Szabadság, elvtársak! adásait feltöltjük a Klubrádió YouTube-csatornájára is, amire ha feliratkozik, nem marad le a műsorról.

FELIRATKOZOM:

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Szabadság, elvtársak!
2019.08.09. 19:00
Műsorvezető: Szénási Sándor