„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Ágh Attila: Pofa be és működik a rendszer

30/07/2019 12:17

| Szerző: Klubrádió

Orbán tusványosi beszédében a győzelmi jelentés mellett van egy kis aggódás is. Ám az eredetmítoszt már elég jól sikerült felépítenie.

2019. július 30. Reggeli gyors/Reggeli személy (2019. július 30., kedd 09:00)
41:37
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Rózsa Péter

Orbán Viktor legutóbbi beszédéből érezhető, hogy van egy jól elrendezett világképe. Ebben benne van egy új rendszerváltás, az elmúlt 15 év értékelése és egy újabb 15 előrevetítése – véli Ágh Attila politológus professzor.

Bár azt is hozzáteszi, hogy ez a beszéd nincs rendesen megírva, a miniszterelnöknek többször is neki kellett futnia, hogy az illiberalizmust meg tudja magyarázni valahogy. Az ellenségkép felfestése viszont világos, Orbán a liberalizmus „világuralmát” vizionálja, a progresszív, az maga az ördög. Akad a beszédben pár mélységes abszurditás is. Ilyen a „keresztény” demokrácia, mert ha ezt komolyan vennénk, a fél világot kizárhatnánk a demokrácia köréből örökre, mondjuk Japánt, vagy Indiát, hiszen ott nincs meg a keresztény „altalaj”.

Orbán egy eredetmítoszt alakít ki maga körül, először felvázol egy szenvedéstörténetet, majd kijelenti, hogy most már készen van a mű, megváltóként beszél. A győzelmi jelentés mellett azonban azt is jelzi, hogy megszorításokra kell számítani, amely persze az ő híveit nem érinti majd. Feltehetően az autóipar körüli gondokra utal, amely iparág hatalmának egyik támasza.

A populizmus virágzásáról Ágh Attila úgy vélekedik, hogy az jól kiszámítható ciklusokban elő-előjön. A társadalmi elitek úgy 20-30 évente elöregszenek. Az embereknek egyszerűen elegük lesz a jobbközépből, a balközépből, és ilyenkor meg lehet lovagolni a népi elégedetlenséget. Ilyenkor jöhetnek elő a megváltók.

A professzor feltétlenül optimista. Átalakulóban van az egész világ – mondja. Az amerikai populizmust például megfékezheti a kínai-európai viszony megváltozása, ami véleménye szerint küszöbön van. A gazdaságban is változás zajlik, már nem az autógyártásban, illetve általában a termelésben van nagy pénz, hanem például a könyvkiadásban, a tudásban. Az okosabb, nagyobb hatalmak ma már ismeretet, tudományt termelnek. S ami még fontosabb talán, hogy felnőtt egy új generáció, amely másképp reagál már, mint az elődök, másképp vesz részt például a politikában is. Egy műveltebb ember már nem fogja be a száját. „Pofa be” alapon hamarosan nem lehet már működtetni egy rendszert.

A beszélgetés elérhető a YouTube-csatornánkon is, amire érdemes feliratkozni.

FELIRATKOZOM:

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák szilárd.

Reggeli gyors – Reggeli személy
2019.07.30. 09:00
Műsorvezető: Dési János