„Klubrádió
A lényeg

Orbán keményen nekiment a roma kártérítéseknek

9/01/2020 18:25

| Szerző: Klubrádió

Több mint két és fél órán át tartott Orbán Viktor évindító nemzetközi sajtótájékoztatója. A miniszterelnök ambíciózus klímavédelmi vállalásokat fogalmazott meg, beszélt béremelésről is, de keményen támadta a gyöngyöspatai roma gyerekek szegregációja miatti kártérítést. A rossz börtönkörülmények miatt megítélt juttatásokra pedig gyakorlatilag azt mondta, lesznek olyan ítéletek, amelyeket nem hajtanak végre.

Klímavédelem, béremelés

A kormány nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát fogadott el - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján. A kormányfő kifejtette: nem szükségszerű, hogy bármilyen összeomlás következzen be a Kárpát-medencében, fenn lehet tartani itt „a magyarok közös életét”, de ehhez az kell, hogy a klímaváltozáshoz nyugodtan és tervszerűen alkalmazkodjunk. Ezt az alkalmazkodást meg kell kezdeni - tette hozzá.

A januári első 14 százalékos lépés után, novemberben 20 százalékos emelés következhet az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók bérénél. A magyarázat alapján a gazdagabb nyugati uniós országok nem titkoltan próbálják jobb feltételeket kínálva átcsábítani a magyar munkaerőt.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a februári évértékelőjében szeretne konkrétumokról beszélni az újabb gazdaságvédelmi akcióterv kapcsán. Szintén hamarosan elkészül a kormány a klímavédelmi akciótervvel, amiben konkrét lépések és javaslatok fognak szerepelni. Megszületett az a döntés, hogy 2020-ban egyetlen kórház sem halmozhat fel adósságot. A nemzetközi hátterű kórházi beszállítóknak pedig kemény üzenetet küldött a kormányfő.

Orbán szeretné kiterjeszteni a háromgyermekes anyákra is az élethosszig tartó szja-mentességet, de emiatt még Varga Mihály pénzügyminiszterrel küzd, aki nem látja ennek a fedezetét. Azt is bejelentette, hogy minden kórházi és egészségügyi intézményi várótermet felújítanak, ott ahol az elmúlt 3 évben már nem történt ilyen munka.

Miniszterelnök-jelöltség, kormány

Készen áll a következő miniszterelnök-jelöltségre Orbán Viktor. A kormányfő kérdésre válaszolva közölte: bár a Fideszben még nincs döntés a nagyobbik kormánypárt 2022-es országgyűlési választásokon induló miniszterelnök-jelöltének személyéről, „ő viszont készen áll”. A kormányátalakítást firtató kérdésre azt mondta, nem szereti a kapkodást, sőt, Rogán Antal kabinetminisztert is lényegében megerősítette posztján.

Továbbra is igényt tart Navracsics Tibor munkájára a miniszterelnök. Orbán Viktor beszélt arról, hogy Navracsics Tibor volt az egyetlen EU-s biztos, aki eközben a Fidesz tagja volt, ezért mint fogalmazott: felbecsülhetetlen tudása van, amire a kormánynak szüksége van. Korábban Navracsics Tibor az N1TV-nek adott interjúban azt mondta: mindenki tudja, hogy az ő gondolkodásmódja nem a mostani Fidesz főáramához tartozik. Hozzátette: a Fidesznek egy éve van arra, hogy megszólítsa azokat a szavazókat, akik eddig nem a kormánypártra voksoltak.

Sajtó, fake news

2020. január 09. A lényeg / részlet, Orbán Viktor a fake newsnak minősített sajtóról (20.01.09.)
00:21
00:00

Továbbra is erős sajtó- ellenszélben kormányoz saját bevallása szerint Orbán Viktor. Mai tájékoztatóján a miniszterelnök egy példával szemléltette gondolatát: szerinte ha a róla cikkező újságírók körében dőlne el egy szavazással egy politikai választás, akkor azt 80-20 arányban elveszítené. Azt is megkérdezték tőle, hogy miért csak egyszer áll a sajtó rendelkezésére, erre úgy válaszolt: van, akinek egész évben a rendelkezésére áll, de arra nincs ideje, hogy minden fake newsnak minősített hírt megcáfoljon, ezért a rosszindulatú kérdésekkel nem foglalkozik.

Idén lesz két nemzeti konzultáció, azt még nem mondta, milyen témában. Amikor azok a kritikák érkeznek, hogy a Fidesznek máshogy kellene politizálnia, azokkal ő egyetért. Úgy kell, mint korábban, meg kell kérdezni az embereket.

A szokásos migráns-Soros-vonal

Jelentősen megnőtt a migrációs nyomás a magyar-szerb határon, ezért a kormány úgy döntött, megnöveli az ott szolgáló katonák és rendőrök számát - közölte Orbán Viktor. Azt mondta, a határszakaszon a napi illegális határátlépési kísérletek száma meghaladta a százat.

2020. január 09. A lényeg / részlet, Orbán Viktor Soros Györgyről (20.01.09.)
00:42
00:00

Nincs Soros-fóbiája, de „a tényekkel nehéz vitatkozni”. „Nem akarom, hogy úgy tűnjön, hogy fixált vagyok az ügyben”– mondta a miniszterelnök, majd mégis az Európát átszövő Soros-hálózatról, erőcsoportról, háttérhatalomról beszélt. Azt is mondta: Soros György tehetséges magyar ember, jobb lenne barátnak, mint ellenségnek, de ez már nem így alakult.

A Néppártot, amely szerinte egyre liberálisabb irányba tolódik, megreformálná, de ha ez nem megy, jöhet egy "kereszténydemokrata valami". A következő hetekben eldől, hogy a Fidesz marad-e a Néppártban vagy sem. (A 444 a napokban arról írt, hogy Orbán az ECR nevű formációba, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) mellé viheti át a Fideszt, ha úgy alakul.)

Radikális kiszólások

A miniszterelnököt a gyöngyöspatai szegregációs ügyekben született bírósági ítéletekről kérdezte a kormánypárti Hír Tv, és Orbán Viktor meglepő eszmefuttatásba kezdett. Azt mondta, bár ő nem oda valósi, de ha ott élne, mégiscsak megkérdezné: az hogy van, hogy „egyébként valamilyen okból a velem egy közösségben, egy faluban élő, etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül. Miközben ezért a pénzért én nem tudom hány órát, hány napot, vagy évet kell dolgozzak. (...) És azt gondolom, hogy ezeknek az embereknek igazuk van.” Szerinte a szegregáció fogalma körül belpolitikai csatározások vannak, "az unió repüléséről nem is beszélve". Azt mondta, egyelőre nem tudja, mit kell tenni, de az biztos, hogy tenni kell valamit. „Tehát szerintem a gyöngyöspataiaknak igazságot kell szolgáltatnunk.”

Orbán Viktor szerint azokat a kártérítési pénzeket, amelyeket börtönben lévő embereknek ítéltek meg, nem szabad kifizetni, utasította is erre Varga Judit igazságügyi minisztert. Hiába kötelezhető a rossz börtönviszonyok miatt kártérítésre az állam, a miniszterelnök tehát megtagadná az ilyen ítéletek végrehajtását. „Az Európai Unió Bíróságának döntése alapján millió forintokat vesznek le elítélt bűnözők a magyar adófizetők pénzéből, mert a fogva tartás nem volt megfelelő? Hát hova jutunk itt?” - tette fel a szónoki kérdést.

Karácsonyt nem rögtön kezdik el támadni

Száz nap türelmet emlegetve nem bírálta a főváros új, ellenzéki vezetését Orbán Viktor. A miniszterelnök azt hangoztatta, hogy egyelőre nem akar harcolni és időt adna a feladatok megismeréséhez. Budapest új vezetésének sok sikert kívánt és azt ígérte, Karácsony Gergelyt is hívják még kormányülésekre.

A zöldekről és a konzervatívokról is beszélt, elmondta, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellárt nagyra becsüli, először is, mert megkötötte a koalíciót a Szabadságpárttal, túlélte az ibizai botrányt, amely elsöpörte Hans-Christian Strachét, a szélsőjobboldali párt vezetőjét, majd megnyerte az új választást és megkötötte ezt a koalíciót, szerinte ez mind nagy eredmény. Ugyanakkor azt is elmondta, ő nem kormányozna együtt zöldekkel, mert ezek a pártok mind „görögdinnyék”: kívül zöldek, de belül vörösek.

A sajtótájékoztatóra nem engedték be a 24.hu stábját, de nemcsak ők, az Átlátszó és a Direkt36 sem lehetett ott, nem tehetett fel kérdéseket a miniszterelnöknek.

(Címlapi kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)