„Köszönjük,
Esti gyors

Kikerülnek a fényre a Tiborcz-ügy titkai

8/01/2020 19:56

| Szerző: Klubrádió

Ligeti Miklós, a TI Magyarország jogi igazgatója szerint kiemelkedő jelentőségű ítélet született az Elios-ügyben, amellyel egy önkormányzatnál már megismerhették a cég EU-s szinten is maffiaszerűnek minősített közvilágítási tarolását. Az Elios Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekköréhez tartozott.

2020. január 08. Esti gyors / részlet, Ligeti Miklós, Transparency (20.01.08.)
05:28
00:00

Ligeti: kiemelkedő jelentőségű, h megismerhették az adatokat, emrt olyan beruházás részleteiről van szó, amely minden valószínűség szerint közpénzmilliárdokkal károsította meg a magyar adófizetőket. Körülbelül 13 milliárd forintnyi, eredetileg európai uniós források terhére megpályázott beruházásról van szó, amit azonban az EU végül nem fizetett ki, a Bizottság nem térítette meg. Az Elios nevű cég olyan minőségben hajtotta végre ezeket a közvilágítási munkákat, hogy az érintett városok többsége sötétbe borult, miközben az OLAF, az EU csalás elleni hivatala is megállapította, hogy „testre szabott, személyi összefonódásoktól, összeférhetetlenségektől terhelt, maffiamódszerekkel megvalósított” pénzlenyúlásról van szó.

 
közvilágítás Gyálon (fotó: Eleven Gyál civil szervezet)
 


Utána akartak menni, de a TI nem nyomozóhatóság, nincs jogkörük arra, hogy az állami hatóságok tétlenségét, mulasztásait orvosolják, tehát azzal nem tudtak mit kezdeni, hogy a rendőrség és az ügyészség szerint nincs itt semmi látnivaló. Annyit tehettek, hogy megpróbálták láthatóvá tenni a beruházás részleteit, milyen verhetetlennek bizonyuló árajánlattal nyert több tucatnyi településen az Elios. Végül a gyáli önkormányzathoz fordultak, amely a cég üzleti titkának védelmére hivatkozva nem akarta teljesíteni az adatkérést, így abból per lett.

A második nagyon fontos eleme az ítéletnek Ligeti Miklós szerint, hogy a közpénzből megvalósuló beruházásoknál üzleti titokra hivatkozva nem lehet a közérdekű adatokat visszatartani. Ezzel a döntésével a bíróság a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állásfoglalását is felülbírálta, ugyanis a Péterfalvi Attila vezette testület korábban elfogadhatónak találta az Elios védekezését.

Hogy ebből mennyire lesz precedens, azt nehéz most eldönteni, de természetesen a többi ilyen ügyben is hivatkoznak erre a döntésre. Például bíznak abban, hogy a többi, Eliosszal szerződő önkormányzat is meggondolja magát és nem megy bele a bírósági hercehurcába. Érdemes lenne nyilvánossá tenni a cég árajánlatait a többi településről is, hogy lehessen látni, tényleg ugyanazzal a tartalommal tarolták-e le a piacot – mondta Ligeti Miklós. Egyébként a járásbíróság döntése első fokon született meg, és meglepetésükre a gyáli önkormányzat teljesítette az ítéletet (pedig arra számítottak, hogy fellebbez majd).

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Eleven Gyál/Facebook

Esti gyors
2020. január 08., 18.30