„Köszönjük,

Többmilliárdos állami hitelt kap egy Tiborcz-féle cég luxushotelre

18/12/2019 10:30

| Szerző: 24.hu/Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A 24.hu információi szerint 8,4 milliárd forintos állami hitelhez jut - szállodavásárlásra - a Dorottya Insvestment Zrt., amely Tiborcz István, a miniszterelnök vejének közvetett tulajdonában áll.

A 24.hu cikkében az áll: egy december elején aláírt hitelszerződés értelmében az Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez tartozó Dorottya Insvestment Zrt.-nek a 100 százalékban állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) biztosít 8,4 milliárd forint kölcsönt.

Részletezték: az esztergomi székhelyű Dorottya Investment Zrt. szavazati jogainak többségét a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. birtokolja, amely a leggazdagabb magyarok közé az idén betört Tiborcz István minősített többségi befolyása alatt áll. Kisebbségi tulajdonosa a Lexan Holding Zrt., amelyet korábban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. éléről tavaly leköszönt Szivek Norbert érdekköréhez kötöttek.

A Dorottya Investment Zrt. a Mahart-házból, valamint a Weber- és Münnich-házból álló tömböt, az úgynevezett Dorottya-házat alakítja át ötcsillagos luxusszállodává. A cég 2016-ban szerezte meg a Vörösmarty tér mellett, a Vigadó közvetlen szomszédságában található tömböt, amely három, történelmileg elkülönülő, műemléki besorolású ingatlanból áll össze. A legismertebb közülük az 1910-es években épült Mahart-székház, és odatartozik a Vörösmarty tér felőli részen az 1938-ban épült Futura-irodaház, valamint az Apáczai Csere János utcai oldalon az egykori Egyesült Budapesti Fővárosi Takarékpénztár épülete is, amely több átalakítás során nyerte el jelenlegi formáját.

A 8,4 milliárdos hitelösszeg még Tiborcz István dimenziójában is nagynak mondható. Az Átlátszó tavalyi összesítésében még arról írt, hogy a BDPST Group, vagyis a Tiborcz-féle ingatlanérdekeltségek összes hitele megközelítette a tízmilliárd forintot – emlékeztet a portál.