„Klubrádió
Esti gyors

 Ahol a jog megáll – Ki tehet róla, hogy Tiborcz társa nyert?

26/11/2019 06:00

| Szerző: Klubrádió

A recept: végy egy kastélyt egy családi ház áráért. Amikor szólnak, hogy kiírták a pályázatot a felújítására, indítsd az üzlettársadat. Söpörd be az 1.4 milliárd forintot.

2019. november 25. Esti gyors-részlet/Interjú Nagy Gabriellával (19.11.25.)
05:39
00:00

A 2010-es évek elején még szabad szemmel is lehetett látni a korrupciót. Az Eliost például egyértelműen a miniszterelnök vejéhez lehetett kötni, a cég indult és természetesen nyert különböző közbeszerzési pályázatokon. A pénzt ugyanis mondjuk a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. osztotta, amelyben jelentős szerepe volt a miniszterelnök lányának. Tiszta sor, követhető, jogilag megfogható folyamat. Igaz, hogy senki nem akarta megfogni – erről beszélt a Transparency International közbeszerzési programvezetője, Nagy Gabriella.

Azóta a tűz közelében ülők jobban beletanultak a korrupcióba, már úgy tudnak közpénzeket magánzsebekbe ömleszteni, hogy azzal a jog nehezen tud mit kezdeni. Itt van például a bodajki Hochburg-Lamberg-kastély. Azt 29 millió forintért meg lehetett szerezni. Több kézen ment át, de a történet szereplői Orbán vejének, Tiborcz Istvánnak az üzleti körébe tartoznak. Véletlenül éppen ott kell létrehozni egy vadászati kiállító teret, meg a környéket is ki kell csinosítani, erre ad is az állam 1.4 milliárd forintot. Az ügylet formailag stimmel, ki tehet arról, hogy Tiborcz István üzlettársa, Paár Attila az egyik fő nyertese.

Az egész közbeszerzési rendszerben kiépültek bizonyos informális csatornák. Nagy Gabriella szerint vannak azért e területen korrekt összeférhetetlenségi szabályok, azokat kellene betartani. De már a támogatások nyújtásáról szóló szabályok között nem nagyon találni ilyet, tehát jogilag nehéz megfogni egy-egy gyanús ügyet. Szabad a pálya.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook.

Esti gyors
2019.11.25. 18:00
Műsorvezető: Dési János