„Klubrádió
Esti gyors

Újabb kilenc évre Polt Pétert jelöli Áder

29/10/2019 19:35

| Szerző: Klubrádió

Ismét Polt Pétert jelöli legfőbb ügyésznek Áder János köztársasági elnök, erről beszélgettünk Ligeti Miklóssal, a Transparency International jogi igazgatójával.

2019. október 29. Esti gyors / részlet, Ligeti Miklós (19.10.29.)
04:29
00:00

Áder János köztársasági elnök arról tájékoztatta a házelnököt, hogy továbbra is Polt Pétert javasolja legfőbb ügyésznek. Polt Péter 2000-től 2006-ig, majd 2010 óta tölti be ezt a posztot, idén decemberben jár le a kilenc évre meghosszabbított mandátuma.

Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója közölte: HR-ügyeket alapvetően nem kommentálnak, nekik nem érzelmi és nem személyi kérdés, hogy ki a legfőbb ügyész. Lehetne azon élcelődni, hogy „győztes csapaton ne változtass”, és még mindig jobb, amikor Polt Péter képviseli a vádat, mint amikor nem képviseli.

Szakmai problémájuk azzal a szabályozással és gyakorlattal van, ahogy a vádhatóság, az ügyészségi szervezet működik, ahogy az ügyészég vezetésének és végső soron a legfőbb ügyésznek kontroll nélküli hatalma van. Ami a gyakorlatban követlenül vagy közvetve ahhoz vezet, hogy kiemelt korrupciógyanús, botrányos ügyekben a bűnüldöző szervek nem végzik el a feladatukat, ezek az ügyek – mint az Elios-ügy, Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a közvilágítási ügye – nem jutnak el a bíróság elé.

(Műsorvezetőnk közbevetette, hogy Kövér László házelnök egy előadásában arról beszélt, hogy a fékek és ellensúlyok – ő egyensúlyokat mondott – rendszere hülyeség, azzal nem kell foglalkozniuk a jövő államigazgatási szakembereinek.)

Ligeti Miklós az ügyészségnél maradva megjegyezte: vannak szervezetek, amelyekhez Magyarország még mindig tartozik, mint az Európa Tanács és a Korrupcióellenes Államok Csoportja (GRECO), ők nagyon hiányolják a fékeket és ellensúlyokat az ügyészi szervezeten belül és a magyar állampolgároknak is lehet igen komoly hiányérzetük, mert fontos, komoly ügyekben elmaradnak a vádemelések.

Az ügyészséget lehetne jobb, átláthatóbb, tisztességesebb, számon kérhetőbb keretek között működtetni. Semmi garancia nincs arra, hogy ha ez a csapat marad, bármi is jobb lesz.

Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Esti gyors
2019.10.29. 18:40
Műsorvezető: Kárpáti Iván