„Klubrádió
Megbeszéljük...

Nem nyugszik bele Hadházy, hogy a smasszerek helyett Varju ellen indul eljárás

25/10/2019 19:20

| Szerző: Klubrádió

Semmi alapja nincs Varju László DK-s parlamenti képviselő elleni ügyészségi indítványank, mely szerint az ellenzéki politikus garázdaságot és súlyos testi sértést követett el tavaly az MTVA székházában – mondta Hadházy Ákos független képviselő. Szerinte az épületben mozgó ellenzéki politikusok az MTVA vezetőivel akartak beszélni, és nem zavarták az intézmény működését, cserébe erőszakkal kidobták őket. A legfőbb ügyész azonban azt közölte, Varju megszorította egy őr vádliját, egy másiknak pedig nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okozott.

2019. október 25. Megbeszéljük-részlet/Interjú Hadházy Ákossal (19.10.25.)
11:40
00:00

Egészen elképesztő fordulópont lehet a demokráciából a diktatúrába vezető úton az, hogy a legfőbb ügyész szerint Varju László DK-s képviselő garázdaságot és súlyos testi sértést követhetett el tavaly télen az MTVA székházában – mondta Hadházy Ákos. A független országgyűlési képviselő maga is tagja volt annak ellenzéki politikuscsoportnak, amely a közmédia székházánál december 16-án tartott tüntetés idején öt pontból álló követelést akart a köztelevízió adásában beolvastatni, majd miután ez nem sikerült, másnap beszélni szerettek volna a közmédia vezetőivel, de a biztonsági őrök különböző időpontokban kidobták őket az épületből.

Hadházy azután nyilatkozott, hogy Polt Péter legfőbb ügyész október 25-én az MTVA-nál történtek miatt indítványozta Varju László mentelmi jogának felfüggesztését. Az indoklás szerint Varju az MTVA székháza előtt tavaly tüntetés másnapján nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, és dulakodás közben az egyik biztonsági őrnek több másodpercen keresztül kézzel megszorította a vádliját. Még ugyanezen a napon, délután, az ellenzéki politikus a székház első emeletén be akart menni arra a folyosóra, ahonnan a vezérlő helyiségek és a hírszerkesztőség ajtajai nyíltak, és többszöri felszólításra sem távozott. A képviselőt ki akarták vezetni, majd vele szemben – erőszakos ellenállása miatt – testi kényszert alkalmaztak, azonban Varju továbbra is ellenszegült, a földre feküdt, egy biztonsági őr lábát elkapta, majd kihúzta, melynek következtében a férfi a földre esett. A sértett az esés következtében nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett – közölte az ügyészség.

Hadházy szerint a „smasszeroknak” nyilvánvalóan semmi jogalapja nem volt hozzányúlni az ellenzéki képviselőkhöz, akik a parlament tagjaiként teljesen jogosan léptek be és mozogtak az épületben, ahol kérdéseket akartak feltenni az MTVA igazgatójának. Hangsúlyozta, bár aránytalanul egy képviselő sem zavarhatja meg egy intézmény működését, de erről szó sem nem volt a részükről. Nem volt szándékuk – sem neki, sem később Varjunak vagy másnak – bemenni a stúdiókba, hogy majd ők olvashassák be a nyilatkozatukat, amelyben többek közt a rabszolgatörvény azonnali visszavonását, Európai Ügyészséget és független közmédiát követeltek. Ők az emeleten a vezetők irodáit szerették volna felkeresni, de miután nem kaptak tájékoztatást, elkezdték megkeresni ezeket a helyiségeket.

Ha valaki ellen nyomozni kellett volna, akkor azok az úgynevezett biztonsági őrök, Polt Péter „vádirata” pedig az ötvenes évek igazságszolgáltatását idézi – tette hozzá a politikus, aki azt is megjegyezte, ha ez az ügy bíróság elé kerül, akkor az ügyészség szempontjából visszafelé is elsülhet, miután az ítélethozóknak van még valami függetlensége.

Hadházy elmondta, nem nyugodhatnak bele a történtekbe, és ha már az ügyészség a smasszerek ellen nem indított eljárást, ők megpróbálnak magánjogi perrel, illetve pótmagánváddal küzdeni az igazukért.

A legfőbb ügyész október 4-én már egy másik ügyben is Varju mentelmi jogának felfüggesztését kérte a parlamenttől. Polt szerint megalapozott a gyanú, hogy a DK-s képviselő még a tavalyi országgyűlési választások előtt pénzt ajánlott egy független indulónak, hogy lépjen vissza a javára. Varju szerint nem igaz, hogy a 2018-as kampány idején lezajlott beszélgetés során pénzt ajánlott a visszaléptetni kívánt független jelöltnek. A politikus egyúttal felhívta a figyelmet, hogy Polt Péter az önkormányzati választás kampányidőszakában kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését, éppen amikor Újpesten ismét nagy harcot folytatott az ellenzék, és korrupció gyanújával feljelentést tett.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Hadházy Ákossal
2019. október 25., péntek 16.15
riporter: Bolgár György