„Klubrádió
A lényeg

Szél Bernadett: Ránk vágták az ajtót

19/02/2019 07:00

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

Nem engedték be a Suzuki esztergomi gyárába az ellenzéki képviselőket, akik azután indultak oda, hogy az országgyűlés hétfői plenáris ülésén kivonultak a Parlamentből. Esztergomban a gyár vezetőit akarták kérdőre vonni a túlóráztatások és egy dolgozó kirúgása miatt, akinek azt követően mondtak fel, hogy megtudták: szakszervezetet próbál szervezni.

2019. február 19. A lényeg-részlet – Az ellenzék a Suzukinál (2019.02.19.)
02:07
00:00
Csak két ellenzéki képviselőt engedtek volna be a Suzuki esztergomi gyárába a cég vezetői. A képviselők azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy legalább öten jussanak be. Kérésüket Ruska Viktória kommunikációs munkatárs tolmácsolta az autógyártó vezetőinek, azonban ezek után már egyikőjükkel sem akartak szóba állni. Ruska Viktória azonban kijelentette: a Suzuki eddig a 250 órás túlóra-keretet sem használta ki, és a továbbiakban sem terveznek a gyárnál változtatásokat.

A kommunikációs vezetőt a párbeszédes Szabó Tímea vonta kérdőre. Elmondta, hogy a Suzuki rengeteg állami támogatáshoz jut, és nem szívességet tennének az ellenzéki politikusoknak, akik hárommillió szavazót képviselnek, ha beengednék őket a gyárba.

 

Nehezen jutott vissza a hálás dolgozó

Egy gyárban dolgozó közben köszönetet mondott az ellenzéki képviselőknek. Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikónak és Kunhalmi Ágnesnek azt is elmondta, hogy sokan félnek kifejezni a véleményüket az úgynevezett rabszolgatörvénnyel kapcsolatban.

Őt aztán nem akarták a biztonságiak visszaengedni a gyárba, de később azt mondták, félreértés történt és bemehetett.

Még visszatérnek

Az eseményeket követő rögtönzött sajtótájékoztatón a képviselők a szakszervezetek fontosságát hangsúlyozták és a kormánypártokat kritizálták az új túlóraszabályozás miatt. Szabó Tímea kijelentette: nem adják fel, és visszatérnek még a Suzuki-gyárhoz, hogy beszélni tudjanak annak vezetőivel.

Ellenzéki demonstráció az esztergomi Suzuki-gyárnál
2019.02.18.
Fotó: Galavits Patrik / Klubrádió
 

A Klubrádiónak Varga-Damm Andrea jobbikos képviselő azt állította, akár másnap kész lenne visszatérni a gyárhoz.

Párttársa, Jakab Péter a sajtótájékoztatón arról beszélt: a Suzuki nem az ország, hanem a Fidesz stratégiai partnere. Szerinte a kormány nem a magasabb bérek, hanem az olcsó munkaerő mellett tette le a voksát és a multik már bármit megtehetnek a munkavállalóikkal, például büntethetik őket azért, mert szakszervezetet akarnak létrehozni.

Családellenességgel vádolták a kormányt

A DK-s Gréczy Zsolt kijelentette, pártjának elfogadhatatlan, ami Esztergomban történt. Egyben arra szólította fel a választókat, hogy ne szavazzanak olyan pártra az EP-választáson, „amelyik semmibe veszi a magyar munkavállalókat, kiszolgálja a multikat és nem képviseli a magyar emberek érdekeit.”

Tordai Bence videója az ellenzék esztergomi akciójáról:

Varga László, az MSZP képviselője azt mondta: már a 2012-es Munkatörvénykönyv is kiszolgáltatottá tette a munkavállalókat és a szakszervezetek jogait is szűkítette. Szerinte ezt követte az ún. rabszolgatörvény, ami azt mutatja, hogy a Fidesz „a magyar munkavállalók jövőjét a rugalmas kizsákmányolhatóságban látja.” A kormánypártok politikáját emellett családellenesnek nevezte.

Elképesztőnek nevezte a Suzuki-gyárnál történteket a párbeszédes Szabó Tímea, aki azt is elmondta: nem csak saját szavazóikat képviselik, hiszen az az egész ország érdeke, hogy senki ne dolgozzon éhbérérét heti hat napot.

Nem így működik

Szél Bernadett is a túlóratörvény elleni küzdelem fontosságáról beszélt. Szerinte a Suzuki-gyár vezetősége ahelyett, hogy leült volna tárgyalni az ellenzéki képviselőkkel, rájuk vágta az ajtót, ami „Európában nem így működik.” Kiemelte ezután a szakszervezetek és az érdekképviseletek megerősödésének szükségességét.

Az LMP-s Csárdi Antal azt mondta: az, hogy a gyár elöljárói nem álltak szóba a képviselőkkel igazolta a félelmeiket arról, hogy a Suzukinál hogy gondolkodnak a munkavállalói érdekképviseletről. Szerinte azonban az érdekképviselethez mindenkinek joga van, és addig nem hagyják abba a tiltakozást, amíg ezt nem látják biztosítottnak.

Az esztergomi akció után az ellenzéki képviselők kedden újra részt vesznek a parlamenti munkában.

Kifigurázta őket a Fidesz

A kormányoldal a Suzukinál hétfőn történteket egyelőre nem kommentálta de reagált az MSZP-s Kunhalmi Ágnes és Bangóné Borbély Ildikó szintén hétfői demonstrációjára, amikor a parlament tavaszi ülésszakának első napján a képviselői irodaházban a mentelmi bizottság ülésterme előtt demonstráltak. Egy papírlapot tartottak maguk előtt amin azt kérdezték: "Képviselőkbe folytani a szót illendő?". A képviselők a túlóratörvény korábbi vitájára utaltak, ahol a levezető elnök elvette tőlük a szót, a tiltakozó szöveget azonban nem sikerült helyesírási hiba nélkül lejegyezniük – a fojtani szó nem ly-os. Kunhalmi Ágnes később elismerte, hibázott, és elnézést kért.

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő a Facebook-oldalán egy Kunhalmi-képet tett közzé, amin az ellenzéket parodizáló mondatot adott a szájába: "A hejesírás egy álprobléma, amit a Fidesz kreált". 

A lényeg
Galavits Patrik esztergomi riportja
2019. február 19., kedd 07.00h

 

 

 

Az összefoglaló hangfelvételét a poszt elején kattinthatja!