„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

A Suzuki tarol az újautó-piacon

9/01/2019 15:46

| Szerző: Klubrádió

Kezd magához térni az autópiac, egy óriási visszaesés után most tartunk a 2008-as szinten. A magas áfa és egyéb terhek miatt virágzik a reexport.

2019. január 09. Élőben a városból 01. 09.
25:32
00:00

Tavaly mintegy 140 ezer új autót helyeztek üzembe Magyarországon, ez az adat majdnem megegyezik a 2008-assal. Azután erősen visszaesett a kereslet, most már éled a piac, idén is további növekedésre számít a szakma. Erről Szörényi András, a Vezess.hu szerkesztője beszélt az Élőben a városból című műsorban.

Fontos, hogy a rendkívül zavaros, svájci frank alapú hitelezés helyett már sokkal biztonságosabb kölcsönök vannak a piacon. A kamatok nyomottak, az emberek óvatosabbak, az egész rendszer átláthatóbb.

Virágzik a reexport

A frissen üzembe helyezett autók egy részét három hónapon belül ki is vonják a forgalomból a Belügyminisztérium adatai szerint. Ennek a legritkább esetben lehet az oka, hogy totálkárossá törik egy kocsi. A szakértő szerint úgynevezett reexportról lehet szó. Magyarországon magas az áfa, magasak a közterhek. Amennyiben egy külföldi itt vásárol, akkor ezektől megszabadul, végeredményben jóval olcsóbban jut hozzá az autóhoz, mint a hazájában.

Így áll a márkák versenye

Az eladási listát nagy előnnyel vezeti a Suzuki, elsősorban a Vitara sikerének köszönhetően. Dobogás még a Ford és a Škoda, aztán következik az Opel, a VW és a Toyota. A prémium kategóriát a Mercedes Benz uralja.

Az interjút a felső ikonra kattintva hallgathatja meg. A műsorvezető: Fábián László. FOTÓ: Pixabay.